Deputatul Petru Movilă s-a născut în Țibana, județul Iași, la 26 octombrie 1967, într-o familie de oameni gospodari cu patru copii. Tatăl, Petrache, a fost învățător iar mama, Eugenia, a fost tehnician agronom cu peste 42 de ani de experiență.

Copilăria şi-a petrecut-o în satul Glodenii Gândului, comuna Țibănești, iar mai apoi, începând din clasa a VII-a, a devenit elev al Liceului Național Iași, înscris la singura clasă cu profil sportiv. În timpul liceului, şi-a cultivat pasiunea pentru sport, în special pentru fotbal, pe care continuă să-l practice și în ziua de astăzi fiind căpitanul echipei de fotbal a Parlamentului.     
  
După ce a absolvit liceul, promoția clasei 1985, s-a înscris la cursurile Facultății de Mecanică din Iași, din cadrul Universității Tehnice “Gheorghe Asachi”, Iaşi.

În 1990 a devenit membru FSN iar din 1992 membru PD, implicându-se în tot ceea ce a însemnat viața politică în România, atât în acțiuni pe linie de partid cât și în cadrul mai multor organizații neguvernamentale precum „Pro Democrația” sau „Asociația 22 Decembrie 1989” Iași. În aceeași a ocupat funcţia de șef Birou Senatorial, fiind în același timp angajatul Grupului de firme Conex, ocupând un post de consilier.

Din 2003 a intrat în aparatul administrativ ca și consilier județean fiind apoi președintele Comisiei de Urbanism din cadrul acestei instituții.

În 2004 a devenit deputat în Parlamentul României dar și membru în Consiliul Consultativ al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, cultivând o relație constructivă cu Biserica. Pentru sprijinul oferit a primit titlul de ctitor la peste 20 de biserici din Județ.

În timp, deputatul şi-a completat activitatea academică. În 2006 a urmat cursurile de formare specializată dedicate Inalților Funcționari Publici din cadrul Institutului Național de Administrație. Mai apoi, în 2007 a urmat programul de pregătire post-universitară în domeniul Relații Internaționale și Integrare Europeană, din cadrul Institutului Diplomatic Român iar în 2011 a absolvit cursurile de nivel înalt din cadrul Colegiului Naţional de Apărare.

 

Petru Movilă a fost primul parlamentar român care a ţinut audienţe în Republica Moldova, ajutând astfel românii de peste Prut în probleme legate de şcoală şi de obţinerea cetăţeniei române.

 

În prezent este la al treilea mandat de deputat în Parlamentul României, membru în Comisia pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor, reprezentant OSCE al Parlamentului României şi preşedintele Grupului de prietenie cu Republica Polonă.

 

 

 


 

 

Știri din România reală
Noii miniştri din guvernul Grindeanu, validaţi de preşedinte
Preşedintele Iohannis a semnat joi decretele de numire ale noilor miniştri din guvernul Grindeanu, ceremonia de depunere (...)
Dragnea: Am refuzat să supun la vot excluderea lui Chirica. Ar fi trecut cu majoritate zdrobitoare
Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, miercuri, că a refuzat să supună votului CExN excluderea lui Mihai Chirica, el (...)
Fostul judecător CCR Tudorel Toader, favorit pentru Ministerul Justiţiei. Propunerea a fost făcută de Tăriceanu
Fostul judecător al Curţii Constituţionale, Tudorel Toader, este favorit pentru ocuparea postului de ministru al Justiţiei, (...)
NATO: Criza sanitară nu trebuie să se transforme într-o criză de securitate
 NATO trebuie să evite ca criza sanitară provocată de COVID-19 să pună în pericol securitatea aliaţilor (...)
Gadgeturi pentru noua lume a coronavirusului! IT-știi români vor să ușureze munca medicilor
 De la producători de mobilă până la dezvoltatori de software AI, companiile din întreaga lume își (...)
Sondaj