Localizare si Componenta
Horlesti este o comuna in judetul Iasi, Comuna Horlesti este formata din satele: Horlesti, Bogdanesti si Scoposeni. In 2002 comuna avea o populatie de 3157 persoane cu 1025 gospodarii. Suprafata comunei este de 5087 ha impartia in 605 ha teren intravilan si 4482 ha teren extravilan. Se afla în partea de N-E a judetului Iasi, pe DJ 248D 28 km fata de municipiul Iasi. Din 2004 primar este Mihai Cadar
Prezentare Comuna
Prima mentiune a satului Horlesti dateaza din 3 iulie 1471
Satul Bogdanesti este atestat la 14 octombrie 1490, cand apartinea nepotilor lui Stan procelnic cel Batran. Se pare, ca satul exista la începutul secolului XIV, în domnia lui Alexandru cel Bun. Lipsesc documentele pentru secolele XVI-XVII. Printre proprietarii satului, în veacul XVIII este amintita familia Loiz si Moise Cucoranul (ante 1780). La 1792, vistiernicul Matei Cantacuzino stapanea doi batrani si jumatate din sat, mostenire de la tatal sau, Ioan Cantacuzino; un batran si jumatate din sat apartinea postelnicesei Anita Lambrino, care vindea spatarului Constantin Palade.
Reteaua rutiera a comunei este compusa din urmatoarele categorii de drumuri:
• drumuri asfaltate pe o portiune de 7.1 km care face legatura intre localitatile Horlesti, Bogdanesti, Scoposeni.
• drumuri pietruite din care: drum judetean 248 B Scoposeni Horlesti-Lungani 4.2 km, DC 38 cu o lungime 1 km Horlesti - Pausesti, Drum comunal 38 B cu o lungime de 3.1 km de la Bogdanesti la DJ 248 A.
Transportul calatorilor spre oras se efectuiaza cu autobuzul care face patru curse pe zi asigurand astfel si naveta cadrelor didactice de la scoala Horlesti iar in satul Bogdanesti cu microbuzele de la SC Prodan SRL care in prezent fac 3 curse pe zi.
Iluminatul stradal pe arterele principale din localitatile comunei noastre in cursul anului 2006 s-a prelungit cu inca 40 lampi.
Sanatatea populatiei comunei Horlesti este supravegheata de catre un cabinet sanitar in satul Horlesti cu un medic genaralist si doua cadre medii sanitare, iar insatul Bogdanesti este un cabinet sanitar cu un medic generalist si doua cadre mediiale sanitare, care deserveste populatia si copii de la Complexul de Servicii Comunitare Bogdanesti.
De mentionat faptul ca in satul Horlesti functioneaza si un cabinet stomatologic cu un medic de specialitate. Punctul farmaceutic Horlesti este aprovizionat in permanenta cu medicamentele necesare, eliberand retete gratuite si compensate.
Asistenta veterinara in comuna este asigura prin Circumscriptia Veterinara Horlesti unde isi desfasoara activitatea un medic si un tehnician veterinar.
Institutia care vegheaza la mentinerea ordinii si linistea publica in cadrul careia activeaza un agent sef de politie si un agent de politie. Activitatea viitoare a lucratorilor de politie va trebui sa se axeze pe linistea, ordinea publica si apararea proprietatii. Aceasta se poate realiza cu aplicarea cu fermitate a legilor in mod corect si a muncii de prevenire prin dialog si deplasari frecvente in mijlocul cetatenilor.
Obiective Turistice
Paduri seculare din foioase precum si un peisaj de o frumusete deosebita, precum si posibilitatea desfasurarii pescuitului sportiv
Agroturism (formarea unor puncte de agrement)
Biserica de lemn Sf. Ioan din Bogdanesti exista la 1822; figureaza si în planul de mosie din 1806. A fost refacuta în 1881, cand a primit si hramul „Sf. Maria” ( „Adormirea Maicii Domnului”, 15 august). A fost reparata si în 1938. Placa din altar dateaza din anul 1500
Ocupatie, mestesuguri si arta populara
Trupa artistica de teatru si dansuri populare din comuna.
Economie si Investitii
Activitati zonale: Cresterea animalelor folosite pentru tractiune, la munca campului sau pentru obtinerea produselor alimentare necesare traiului zilnic (ovine, bovine, porcine).
Din facilitatile oferite investitorilor: amintim prelucrarea laptelui, prelucrarea pieilor, viticultura, pomicultura, cultivarea plantelor tehnice.
Proiecte de investitii aflate in diferite stadii de finalizare: modernizarea primariei Horlesti care consta în specializarea personalului si dotarea cu echipamente electronice, reconstructia corpului B al scolii generale Horlesti cu clasele I-VIII, modernizarea scolii cu clasele I-VIII din satul Bogdanesti, constructie Catedrala romano-catolica din satul Horlesti pentru un numar de 1000 enoriasi, apa curenta, canalizare, alimentare cu gaz metan, modernizarea DJ 248B Horlesti - Voinesti.