Localizare si Componenta
Ipatele este o comuna in judetul Iasi. Este formata din satele Ipatele, Alexesti, Bacu si Cuza Voda. In anul 2002 comuna avea 2.102 locuitori si 768 de gospodarii. Se intinde pe o suprafata de 4672 ha diin care 364 ha intravilan si 4308 ha extravilan. Este siluata in SE Municipiului Iasi la 56 de km de centrul municipiului. Aici s-a nascut si a trait o perioada a vietii medicul Ioan D. Haulica (n. 29 octombrie 1924), membru titular din 1994 al Academiei Romane.
Prezentare Comuna
Alexesti, un uric redactat in cancelaria de la Suceava a lui Stefan cel Mare, datat 1493 ne transmite informatii pretioase pentru inceputurile acestei asezari de pe Vilna. Acum voievodul intareste o vanzare a unui sat de pe Vilna, “anume unde a fost casa lui Alexa”. Satul Alexesti nu mai este mentionat, dupa anul 1497 timp de 120 de ani, dintr-un motiv mentionat intr-un ispisoc de la Radu Voievod, din 30 iunie 1617, sotia vornicului Grigori, ocina sa, a treia parte din a treia parte a mosiei si o a saptea parte dintr-o jumatate a mosiei Francioacii (Frenciugii). Partea din Alexesti, cu vad de moara in paraul Vilnai si cu loc de prisaca, fusese cumparata, cu ispicos de la Alexandru Voivod de Toader Groza de la un Andrabus cu 180 de zloti tataresti.
Bacu atestat pentruprima data în 1617, sub denumirea de „Sendresti”. Satul Sendreni a aparţinut slugerului Adam Luca (famile înrudita cu Ioan Neculce, cronicarul). În secolul XVI, vechiul Sendresti a avut o vatra pe malul drept al Stavnicului, existenta si la mijlocul secolului al XVII-lea, sub stapanirea clucerului Andoca. În secolul XVIII, pe partea mosiei Sandreni a familiei Buzila s-a format o noua asezare, în jurul bisericii din satul actual Bacul, vatra existenta la 1772. În jurul anului 1845 satul se numea, concomitent Bacul si Sendreni. Denumirea „Bacul” s-a impus oficial abia în 1904
Cuza Voda, din anul 1929, vechiul sat Borasti a fost denumit, oficial Cuza- Voda. Este mentionat mai tarziu decat celelalte sate din comuna Ipatele, abia in anul 7105 (1596 sept 1).
Ipatele, vechea asezarea Mogosestilor, de dupa anul 1400, din locul numit Silistea, a disparut prin vanzarile razesilor de la sfarsitul veacului XVI. Pe partea de mosie cumparata la 12 mai 1579 de acel Simion [Ipati]. Nucleul viitorului sat, este format din gospodaria fondatorului si din case ale copiilor si ginerilor sai. In planul mosiei Mogosesti care reprezinta situatia in anul 1715 sunt reprezentate doua case ale lui Stefan Ipate, una in partea de nord a Gavanului si alta in Fundatura. Mai jos, pe terenul din jurul casei parohiale actuale era atunci
Situri Arheologice
Situl arheologic de la Bacu, punct 'Doschina'
Localizare 'Doschina', la cca. 1 km NE de sat, intre paraul Stavnic si drumul spre sat Cioca - Boca, com. Scheia. Pe terasa inferioara a Stavnicului, la est de sat, intr-un loc delimitat de Sravnic (est) si soseaua spre Cioca-Boca (vest, bogata asezare La Tène tip Lunca Ciurei cu ceramica dacica preponderenta, in asociere cu elemente bastarnice si grecesti.
Situl arheologic de la Bacu, punct 'Beci'
Localizare 'Pe Beci', la 500 m E de sat, pe malul stang al paraului Stavnic si pe dreapta drumului spre satul Frenciugi, com. Scheia. La sud-est de sat, pe un bot de deal situat pe partea dreapta a drumului spre Satu Nou (com. Scheia), incadrat la est de paraul Stavnic si la vest de drumul spre Frenciugi (C. Scheia), asezare Noua, suprapusa de altele din sec. II-III (tip Poienesti), IV (cu ceramica lucrata la roata, fina si zgrunturoasa si cu fragmente de amfore romane), V-VI (cu ceramica lucrata cu mana si cu fragmente de amfore bizantine) si XVI-XVII.
Obiective Turistice
Biserica de lemn din Ipatele a fost construita în anul 1805 de catre razesii din localitate, în cimitirul aflat pe un varf de deal de la marginea satului. Pe grinzile sculptate, se afla un text scris în limba romana cu caractere chirilice. La sud-vest de biserica se afla o piatra veche de mormant cu o inscripție cu litere chirilice: "1838 maiu 28 sau savr(sit) Marie, Nede.. de.. 1843". Biserica nu este pictata în interior, pereții sai fiind acoperiți cu multe icoane, dreptunghiulare (Maica Domnului cu pruncul, Sf. Nicolae) si în medalion (Maica Domnului, Nasterea Domnului etc.), pictate pe lemn, datand din secolul al XIX-lea. Catapeteasma din lemn sculptat dateaza din secolul al XIX-lea si are o pictura valoroasa.
În decursul timpului, biserica a fost reparata de mai multe ori. In anul 1995, s-au efectuat unele reparații si adaosuri, interiorul bisericii fiind revopsit cu acest prilej. Desi lemnul nu este degradat, specialistii considera ca biserica se afla în pericol de prabusire si necesita lucrari urgente de restaurare si consolidare. Aflata pe o un varf de deal, în apropierea une rapi, biserica este afectata de alunecari de teren care au dus la fisurarea puternica a fundațiilor în plan longitudinal.
Biserica "Mihail si Gavril" Cuza-Voda
Biserica "Sf.Nicolae" Bacu. Pe un potir de la biserica „Sf. Nicolae” (Bacu): „Pomeneste Doamne pe robii tai Iordache Gane cu soţia Smaranda. 1825”
Economie si Investitii
Activitati specifice zonei: Agricultura-cultura cerealelor si plantelor tehnice, cresterea animalelor, Pomicultura - 157 ha livada, activitaţi de comerţ, Servicii.
Facilitati oferite investitorilor: Investiţii în agricultura, Prestari servicii, Cariera de piatra, Forţa de munca, Teren agricol pentru arendare, Concesionare teren, Telefonie fixa si mobila.
Proiecte de investitii: Canalizare, Alimentare gaz metan, Reabilitare drumuri comunale.