Localizate si Componenta

   Letcani este o comuna in judetul Iasi. Este formata din satele Letcani, Cogeasca, Bogonos si Cucuteni. In anul 2007 comuna avea 6.672 locuitori. Suprafata administrativa a comunei Letcani este de 5.855 ha, din care 4998 ha teren agricol.  Comuna Letcani se afla situate la 15 km Vest de Iasi – pe DE 583. Se invecineaza la Nord cu localitatea Romanesti, la Est cu localitatile Rediu si Valea Lupului, la Sud-Est cu Miroslava, la Sud cu Horlesti si la Vest cu localitatea Dumesti. Venitul mediu pe cap de locuitor in comuna Letcani in anul 2008 a fost de 609,00 lei.

   Prezentare Comuna

   Comuna Letcani, cu satele componente, apare amintita pentru prima data in documentele istorice din secolele XIV - XV, centrul comunei Letcani datind din anul 1516.

   Nucleul satului Letcani a fost in jurul bisericii actuale, construita in anul 1790, supranumita si "Rotonda de Letcani", monument istoric. Treptat, satul s-a extins in anul 1825 in partea de Vest, iar dupa anul 1910 sunt adusi locuitori din judetele Neamt si Falticeni.

   Satul Bogonos este amplasat pe valea paraului cu acelasi nume, la 3 km de centrul comunei, datind din anul 1516. Dupa 1990, aici s-au construit foarte multe case noi.

   Satul Cogeasca - situat la 6 km Sud de centrul comunal, pe valea paraului Voinesti si coasta dealului cu acelasi nume, dateaza din anul 1609.

   Satul Cucuteni - situat la 7-8 km de centrul comunei, pe valea paraului cu acelasi nume, este cea mai veche asezare din comuna. in sat exista o biserica construita in 1622, declarata monument istoric.

   Trup Caprita de Letcani - situat de o parte si de alta a DE 583, construit in anii 1970-1980, reprezinta o zona agro-industriala.

   Scoala Letcani, ce a implitint in 2009, 120 de ani de la infiintare, dispune de doua corpuri de cladire recent renovate cu 18 sali de clasa, sala de sport, biblioteca, laborator de fizica, laborator de chimie, laborator de biologie si laborator de informatica. In spatiul scolii se afla se afla si Caminul Cultural al comunei Letcani ce dispune de o sala de festivitati si un centru de documentare.

   Prima atestare documentara a existentei scolii din Letcani Vechi (Bogonos) apare in anul 1917 . Scoala a fost construita din anul 1915 pâna in 1916 sub indrumarea invatatorului Grigore I. Popa. In documente se stipuleaza ca la inceputul anului scolar 1917 erau cuprinsi in patru clase sase fete si opt baieti. In perioada 1996-1997 scoala a fost renovata dispunând de 2 sali pentru elevi, o sala pentru gradinita si cancelarie. Biblioteca scolii dispune de 256 de volume si calculatoare (in reteaua AEL).

   Dupa cum rezulta din Anuarul General al institutiilor Publice pe anul scolar 1864-1865, scoala din Cucuteni a fost infiintata in anul 1865 cu un numar de 30 de elevi si a avut ca prim invatator pe Valcu Cucu. Scoala functiona cu 6 clase, iar localul scolii cu pereti din bârne se gasea in casa tarancii "Marghioala din deal" – nume dat de oameni Mariei Iacob Petrariu. Au invatat carte aici copiii din Cucuteni, Cogeasca, Bratuleni si Letcani. Acea casa se afla la câtiva metri de moara. Azi scoala functioneaza intr-un spatiu complet renovat cu 4 sali de clasa, centrala proprie, o biblioteca cu 948 de volume si o sala de informatica dotata cu calculatoare (in retea AEL) si xerox.

   Intravilanul localitatii Letcani este predominant ocupat de locuinte. De asemenea, echiparea tehnico-edilitara (retele electrice, retele de gaze naturale, retele de alimentare cu apa potabila, retele telefonice si telecablu) a influentat piata imobiliara si celelalte domenii de activitate atragind evolutii remarcabile si interesul investitorilor interni si externi.

   Reteaua hidrografica a comunei este reprezentata de raul Bahlui care, pe teritoriul Letcani curge in regim indiguit. in comuna exista si o acumulare de 113 ha luciu apa care apartine Regiei Nationale a Apelor Romane.

   Situri Arheologice

   Situl arheologic de la Letcani


   Localizare In vatra satului, la 100 m  de biserica pe terasa inferioara a Bahluiului, asezare cu ceramica apartinand culturilor Cris, ceramicii liniare cu capete de note muzicale, Cucuteni A, B, specia „C', Noua, Hallstatt; sec. III-IV e.n. si XVII-XVIII. Locuirii eneolitice ii apartine si un fragment de brazdar din corn de cerb. In aceasta asezare sunt incluse si punctele publicate anterior sub numele Marginea sud-estica a satului si Slobozia – Letcani.  

   Situl arheologic de la Cogeasca, punct 'Moara' ('Dealul Rusilor')
Localizare 'La Moara' ('Dealul Rusilor'), la 1,5 km E de sat, pe panta unui hartop cu larga deschidere spre fostul iaz Cogeasca, asezare cu ceramica Noua cu elemente de traditie Costisa, Hallstatt, La Tène II, sec. IV si V e.n., sec. X-XI, XI-XII si XVII-XVIII. S-a gasit si un topor mic din silex de culoare alb-vinetie cu taisul convex.

   Obiective Turistice

   Biserica Rotonda de  Letcani (Religia Ortodoxa), situata in satul Letcani, unica in Europa, este monument unic architectural in Romania si printre putinele din lume, construita de boierul Constantantin Lupi de Bals, impreuna cu sotia sa Ana, la 1790, dupa un plan circular. Din punct de vedere arhitectonic, se incadreaza in stilul neoclasic, aparut la sfarsitul veacului al XVIII-lea. Conform spuselor unor specialisti, este construita dupa planul bisericii de la Sfantul Mormant. Desi se afla la doar 10 kilometri de municipiul Iasi, pe un traseu de intensa circulatie, Biserica ramane un monument prea putin cunoscut, nefiind trecuta in traseele turistice. Biserica are hramul Sfantului M. Mc. Dimitrie, Izvoratorul de mir - 26 octombrie, insa ocrotitor al Bisericii este considerat a fi si Sf. Ier. Spiridon – sarbatorit la 12 decembrie.

   Biserica "Schimbarea la fata" Cucuteni (Religia Ortodoxa), situata in satul Cucuteni, este construita in jurul anului 1777 si are hramul Schimbarea la Fata – 6 August.

   Lacul de acumulare Cucuteni, sat Cucuteni, cu o suprafata de 112 ha luciu de apa, este inconjurat de peisajul minunat oferit de frumusetea Padurii Dumbrava, a Dealului Holm si de satul Cogeasca – asezare rurala in plina dezvoltare. Acumularea Cucuteni are un potential turistic dezvoltat.

   Saraturile din Valea Ilenei (o portiune), din satul Letcani, reprezinta o rezervatie floristica cu soluri saturate, aflata pe o suprafata de 5,90 ha, unde se intalnesc "Champhorosma annua" si "Artemisietum maritime" - asociatii halofile care apar sub forma de palcuri si cupind suprafete mici de cativa m2. Saraturile din Valea Ilenei sunt situate pe teritoriul comunelor Dumesti si Letcani, constituie o arie protejata si o resursa turistica naturala a judetului Iasi.
   Fanetele seculare din Valea lui David este o rezervatie floristica, cu suprafata de 46,36 ha.

   Economie si Investitii

   Comuna Letcani are retele de apa potabila si de canalizare, precum si statie de epurare.


   Oportunitati: Pentru ca resursele naturale ale solului din comuna Letcani sunt bogate in namol cu proprietati balneare, iar in zona de lunca a Bahluiului, la 20 m adancime, se gaseste apa sarata, in comuna poate fi infiintata o statiune balneara. De asemenea, sunt create toate conditiile pentru incurajarea agroturismului in zona si a activitatilor destinate schimburilor de experienta din diferite domenii.

Știri din România reală
Noii miniştri din guvernul Grindeanu, validaţi de preşedinte
Preşedintele Iohannis a semnat joi decretele de numire ale noilor miniştri din guvernul Grindeanu, ceremonia de depunere (...)
Dragnea: Am refuzat să supun la vot excluderea lui Chirica. Ar fi trecut cu majoritate zdrobitoare
Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, miercuri, că a refuzat să supună votului CExN excluderea lui Mihai Chirica, el (...)
Fostul judecător CCR Tudorel Toader, favorit pentru Ministerul Justiţiei. Propunerea a fost făcută de Tăriceanu
Fostul judecător al Curţii Constituţionale, Tudorel Toader, este favorit pentru ocuparea postului de ministru al Justiţiei, (...)
NATO: Criza sanitară nu trebuie să se transforme într-o criză de securitate
 NATO trebuie să evite ca criza sanitară provocată de COVID-19 să pună în pericol securitatea aliaţilor (...)
Gadgeturi pentru noua lume a coronavirusului! IT-știi români vor să ușureze munca medicilor
 De la producători de mobilă până la dezvoltatori de software AI, companiile din întreaga lume își (...)
Sondaj