Conditiile de acordare a cetateniei

 

Cetatenia romana se poate acorda, la cerere, persoanei fara cetatenie sau cetateanului

strain, in temeiul dispozitiilor art. 8 din Legii Nr. 21/1991 si anume:

a.    daca persoana s-a nascut si domiciliaza, la data cererii, pe teritoriul Romaniei sau, desi nu s-a nascut pe acest teritoriu, locuieste in mod legal, continuu si statornic pe teritoriul statului roman de cel putin 7 ani sau, in cazul in care este casatorit cu un cetatean roman, de cel putin 5 ani;

b.    dovedeste prin comportarea si atitudinea sa loialitate fata de statul si de poporul roman;

c.    a implinit varsta de 18 ani;

d.    are asigurate mijloacele legale de existenta;

e.    este cunoscut cu o buna comportare si nu a fost condamnat in tara sau in strainatate pentru o infractiune care il face nedemn de a fi cetatean roman;

f.    cunoaste limba romana si poseda notiuni elementare de cultura si civilizatie romaneasca, in masura suficienta pentru a se integra in viata sociala;

g.    cunoaste prevederile Constitutiei Romaniei.

 

1.  Depunerea cererii

Cererea de acordare a cetateniei romane se depune personal la sediul Directiei de Cetatenie din str. Petofi Sandor, nr. 47, sector 1, Bucuresti. Pentru motive temeinic justificate, cererea se poate depune si prin mandatar. Presedintele Comisiei pentru Cetatenie fixeaza termen (nu mai mare de 6 luni) pentru solutionarea cererii si dispune prin rezolutie completarea dosarului, publicarea, pe cheltuiala solicitantului, a extrasului de cerere in Monitorul Oficial  Partea a III-a, solicitarea de relatii pentru verificarea indeplinirii conditiilor prevazute de art. 8 lit. b) si e).

 

2. Publicarea in Monitorul Oficial Partea a III-a a extrasului cererii de acordare a cetateniei romane.

 

 

3. Comunicarea adreselor catre institutiile avizatoare pentru verificarea conditiilor prevazute de art. 8 alin.1 lit. b) si e).

 

4.  Solutionarea cererii de catre Comisia pentru Cetatenie. Interviul.

La termenul stabilit pentru dezbaterea cererii, Comisia verifica indeplinirea conditiilor necesare acordarii  cetateniei romane, potrivit dispozitiilor art. 8  lit. a) – e) din Legea nr. 21/1991.
In cazul in care sant intrunite conditiile pentru acordarea cetateniei romane, Comisia stabileste, intr-un termen ce nu va depasi 6 luni, programarea persoanei la interviul organizat pentru verificarea conditiilor prevazute de art. 8 alin. 1 lit. f) si g), respectiv cunoasterea limbii romane (scris si citit), cunostintelor de cultura si civilizatie romaneasca, cunoasterii prevederilor Constitutiei si Imnului National.

 

5.  Raportul Comisiei

Comisia pentru Cetatenie va intocmi un raport care se adreseaza Ministrului Justitiei si care cuprinde propunerile motivate ale Comisiei pentru acordarea cetateniei romane sau respingerea cererii de acordare a cetateniei romane.

 

 

6. Emiterea ordinului Ministrului Justitiei de acordare a cetateniei romane sau respingere a cererii de acordare a cetateniei Ministrul Justitiei, constatand indeplinite conditiile prevazute de dispozitiile Legii nr. 21/1991, emite ordinul de acordare a cetateniei romane.
Ordinul de acordare a cetateniei romane se publica in Monitorul Oficial Partea I.
In cazul in care Ministrul Justitiei constata neindeplinirea conditiilor prevazute de Legea nr. 21/1991, respinge, prin ordin, cererea de acordare a cetateniei romane.
Ordinul Ministrului Justitiei de respingere a cererii de acordare a cetateniei romane se comunica solicitantului prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.
Ordinul Ministrului Justitiei de respingere a cererii de acordare a cetateniei romane poate fi contestat in termen de 15 zile de la comunicare la Sectia de Contencios Administrativ a Curtii de Apel de la domiciliul sau resedinta solicitantului. Daca solicitantul nu are resedinta sau domiciliul in Romania, ordinul poate fi atacat in acelasi termen la Sectia de Contencios Administrativ a Curtii de Apel Bucuresti. Hotararea Curtii de Apel este definitiva si irevocabila.

 

7.  Depunerea juramantului.

In termen de 3 luni de la data publicarii ordinului Ministrului Justitiei de acordare a cetateniei romane in Monitorul Oficial Partea I, persoanele carora li se acorda cetatenia vor depune juramantul de credinta fata de Romania.

Dupa depunerea juramantului, Comisia pentru Cetatenie elibereaza certificatul de cetatenie romana. In situatia in care copiii minori dobandesc cetatenia romana odata cu parintii sau cu unul dintre parinti, acestia vor fi inscrisi in certificatul de cetatenie al parintilor si nu vor depune juramantul.  In cazul in care copilul devine major in timpul procesului de solutionare a cererii si pana la data dobandirii de catre parinti a cetateniei romane, Comisia  pentru Cetatenie, la sesizarea persoanei interesate, va analiza cazul, putand decide in legatura cu depunerea de catre acesta a juramantului si cu eliberarea unui  certificat de cetatenie separat pentru copilul devenit major.

ACORDAREA CETATENIEI ROMANE#1

Comentarii

Adauga opinie

* Nume:
* Email:
* Opinie:
* Imagine verificare:
Security Code
Imagine noua
* campuri obligatorii
Știri din România reală
Noii miniştri din guvernul Grindeanu, validaţi de preşedinte
Preşedintele Iohannis a semnat joi decretele de numire ale noilor miniştri din guvernul Grindeanu, ceremonia de depunere (...)
Dragnea: Am refuzat să supun la vot excluderea lui Chirica. Ar fi trecut cu majoritate zdrobitoare
Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, miercuri, că a refuzat să supună votului CExN excluderea lui Mihai Chirica, el (...)
Fostul judecător CCR Tudorel Toader, favorit pentru Ministerul Justiţiei. Propunerea a fost făcută de Tăriceanu
Fostul judecător al Curţii Constituţionale, Tudorel Toader, este favorit pentru ocuparea postului de ministru al Justiţiei, (...)
NATO: Criza sanitară nu trebuie să se transforme într-o criză de securitate
 NATO trebuie să evite ca criza sanitară provocată de COVID-19 să pună în pericol securitatea aliaţilor (...)
Gadgeturi pentru noua lume a coronavirusului! IT-știi români vor să ușureze munca medicilor
 De la producători de mobilă până la dezvoltatori de software AI, companiile din întreaga lume își (...)
Sondaj