Este de-a dreptul socant, umilitor si revoltator ceea ce se intampla cu imobilul uneia dintre cele mai mari personalitati ale Iasului si intregii tari! Jenant este ca acesta se afla acum in administrarea Academiei Romane. Si mai penibil este ca la nivelul conducerii nationale al acestui for se afla inclusiv doi ieseni de marca, respectiv academicienii Bogdan Simionescu si Victor Spinei. Cu toate acestea, asa-zisul interes al acestora si al inaintasilor lor pentru Casa Memoriala "Vasile Alecsandri" din localitatea Mircesti - judetul Iasi - "exista, dar lipseste cu desavarsire"

 
Socant, umilitor si revoltator este ceea ce se intampla cu imobilul uneia dintre cele mai mari personalitati ale Iasului si intregii tari! Penibil este ca acesta se afla acum in administrarea Academiei Romane. Trist si dezolant este ca la nivelul conducerii nationale al acestui for se afla inclusiv doi ieseni de marca, respectiv academicienii Bogdan Simionescu si Victor Spinei.
 
Astfel, asa-zisul interes al acestora si al inaintasilor lor pentru Casa Memoriala "Vasile Alecsandri" din localitatea Mircesti, judetul Iasi, poate fi surprinsa in urmatoarea sintagma: "exista, dar lipseste cu desavarsire".
 
Deja, Directia Judeteana pentru Cultura (DJC) a trimis o adresa catre filiala locala a Academiei Romane privind "obligatiile de folosinta ale monumentului", dar forul nu a vrut sa-si insuseasca obligatiile. Avand in vedere halul in care a ajuns sa arate Casa Alecsandri, va fi sesizata Politia de Patrimoniu de catre oficialii DJC. In fata acestei stari de fapt, singurul politician care a atras atentia cu privire la acesta situatie grava, in ultimii ani, a fost deputatul PMP Petru Movila.
 
Bardul de la Mircesti, dat UITARII!
 
Astfel, Casa Memoriala a marelui bard Vasile Alecsandri, de la Mircesti, este in pericol. Imaginile obtinute de reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI (BZI) sunt edificatoare. Aici, dupa trei ani de procese, aceasta a revenit Academiei Romane, care s-a judecat cu Muzeul National al Literaturii Romane (MNLR). Trist este ca, pe fondul acestor litigii, nu s-a mai putut investi nimic. Totul a pornit de la faptul ca, prin testamentul personal, Alecsandri a lasat cu limba de moarte ca acest imobil sa fie donat inaltului for academic. Frapant este ca nici presedintele filialei locale de la Academie nu crede ca se vor putea face, in viitorul apropiat, investitii aici.
 
"Stiu despre situatia de la Mircesti. Cu siguranta ca ea este in atentia mea, doar ca, daca vor fi fonduri, atunci vom putea interveni. Din pacate, sa stiti ca nu vom putea face nimic daca nu vor fi bani", arata in urma cu trei ani prof. univ. dr. Mihail Voicu, ajuns in pozitia de coordonare a filialei iesene a Academiei Romane! Totusi, de cand acesta se afla in aceasta pozitie oficiala, nu s-a luat nicio masura. Dimpotriva, starea de fapt s-a agravat.
 
De reamintit faptul ca muzeul memorial înfiintat în casa în care a locuit scriitorul Vasile Alecsandri (1821-1890) în satul Mircesti este chiar conacul familiei acestuia si a fost construit între anii 1861-1867, chiar dupa propriile planuri ale poetului si sub atenta supraveghere a Paulinei Alecsandri, sotia sa.
 
"În aceasta casa modesta, a locuit poetul între anii 1866-1890, compunând o parte a operei sale literare. Aici au fost gazduiti prietenii poetului aflati în vizita: mari personalitati politice ori literare ca Ion Ghica, Costache Negri, Titu Maiorescu, A.D. Xenopol sau Eudoxiu Hurmuzachi, sau compozitorul Franz Liszt - care a concertat la Mircesti, în drum spre Rusia, sau rapsodul Barbu Lautaru. Prin testamentul sau din 21 septembrie 1886, poetul Vasile Alecsandri a lasat sotiei sale, Paulina, casa si mosia sa. În anul 1914, vaduva si-a lasat întreaga avere nepoatelor sale, Elena si Margareta Catargi, printr-un act de vânzare - cumparare autentificat de Judecatoria Ocolului Rural Mircesti, acestora revenindu-le obligatia ca în termen de doua luni sa doneze averea libera de orice sarcini Academiei Române", se arata in documentele oficiale.
 
 
 
Sursa: BZI
Casa Memoriala

Comentarii

Adauga opinie

* Nume:
* Email:
* Opinie:
* Imagine verificare:
Security Code
Imagine noua
* campuri obligatorii
Știri din România reală
Noii miniştri din guvernul Grindeanu, validaţi de preşedinte
Preşedintele Iohannis a semnat joi decretele de numire ale noilor miniştri din guvernul Grindeanu, ceremonia de depunere (...)
Dragnea: Am refuzat să supun la vot excluderea lui Chirica. Ar fi trecut cu majoritate zdrobitoare
Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, miercuri, că a refuzat să supună votului CExN excluderea lui Mihai Chirica, el (...)
Fostul judecător CCR Tudorel Toader, favorit pentru Ministerul Justiţiei. Propunerea a fost făcută de Tăriceanu
Fostul judecător al Curţii Constituţionale, Tudorel Toader, este favorit pentru ocuparea postului de ministru al Justiţiei, (...)
Primele mărturii de la cei care au decis să aplice split TVA: Este haos! Este o pierdere de timp inutilă
Primele mărturii de la cei care au decis să aplice split TVA arată că sunt necesare resurse suplimentare semnificative (...)
Bugetul Camerei Deputaţilor pe anul 2018 intră, miercuri, în sesiunea de vot final a plenului
 Deputaţii îşi votează, miercuri, bugetul pentru anul viitor, proiectul adoptat luni pe articole de către (...)
Sondaj
CONTACT RAPID
Trimite un mesaj rapid direct deputatului Petru Movilă