Consiliul de miniştri al Uniunii Europene a susţinut, azi, propunerea Comisiei Europene de anulare a vizelor pentru călătoriile de scurtă durată (pentru o perioadă de şedere de până la 90 de zile pe parcursul a şase luni) în spaţiul Schengen, pentru cetăţenii Republicii Moldova, posesori ai paşaportului biometric.

Adoptarea propunerii respective de către statele membre ale UE încheie faza deliberativă a procedurii decizionale a UE privind liberalizarea regimului de vize, anunţă un comunicat al Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, precizează corespondentul Agerpres. 

Decizia va intra în vigoare la 20 de zile după publicarea acestuia în Monitorul Oficial al Uniunii Europene.

Aflat azi într-o escală la Chişinău, Victor Ponta şi-a exprimat speranţa că decizia va intra în vigoare până la 25 mai.

„Am vorbit despre ceea ce cred că e cel mai important obiectiv pentru Moldova - aplicarea noilor reguli pentru cetăţenii moldoveni de a călători fără vize şi voiam să fiu sigur că toate procedurile se fac la timp, astfel încât din 25 mai cetăţenii moldoveni să circule fără vize în Europa”, a spus Ponta, după o întrevedere de circa 40 de minute cu premierul moldovean Iurie Leancă, pe aeroportul din Chişinău.

La rândul său, Leancă a mulţumit României pentru sprijinul acordat procesului de integrare europeană, arătând că vizita lui Ponta la Chişinău nu a avut loc întâmplător în aceeaşi zi în care Consiliul de miniştri al UE a aprobat decizia respectivă.

„Rolul Bucureştiului, al primului ministru, al ministrului (Titus) Corlăţean, al preşedintelui (Traian) Băsescu în a ne ajuta să realizăm acest obiectiv este foarte mare. Aşa încât, încă o dată mulţumesc frumos şi sigur că vom conta şi în continuare pe acest sprijin şi pe acest dialog extrem de important ca să ajungem acolo unde ne dorim - ţară candidată în prima instanţă şi aşa cum am convenit, dle prim-ministru, atunci când România va deţine preşedinţia (UE - n.red), eventual Moldova să poată ajunge ţară membră a UE. Iată şi un proiect naţional comun, nu?”, a declarat Iurie Leancă.

Sursa: EVZ.ro

Comentarii

Adauga opinie

* Nume:
* Email:
* Opinie:
* Imagine verificare:
Security Code
Imagine noua
* campuri obligatorii
Știri din România reală
Noii miniştri din guvernul Grindeanu, validaţi de preşedinte
Preşedintele Iohannis a semnat joi decretele de numire ale noilor miniştri din guvernul Grindeanu, ceremonia de depunere (...)
Dragnea: Am refuzat să supun la vot excluderea lui Chirica. Ar fi trecut cu majoritate zdrobitoare
Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, miercuri, că a refuzat să supună votului CExN excluderea lui Mihai Chirica, el (...)
Fostul judecător CCR Tudorel Toader, favorit pentru Ministerul Justiţiei. Propunerea a fost făcută de Tăriceanu
Fostul judecător al Curţii Constituţionale, Tudorel Toader, este favorit pentru ocuparea postului de ministru al Justiţiei, (...)
NATO: Criza sanitară nu trebuie să se transforme într-o criză de securitate
 NATO trebuie să evite ca criza sanitară provocată de COVID-19 să pună în pericol securitatea aliaţilor (...)
Gadgeturi pentru noua lume a coronavirusului! IT-știi români vor să ușureze munca medicilor
 De la producători de mobilă până la dezvoltatori de software AI, companiile din întreaga lume își (...)
Sondaj