De la producători de mobilă până la dezvoltatori de software AI, companiile din întreaga lume își adaptează produsele sau inventează altele noi pentru a ajuta la combaterea pandemiei sau pentru a ușura viața celor care lucrează de acasă, în spitale sau blocați în carantină, relatează Reuters.

 
Preocupat de modul în care o ușă poate fi deschisă fără a atinge mânerul, designerul Steve Brooks a inventat cîrligul igienic, suficient de mic pentru a putea fi purtat în buzunar și confecționat dintr-un material non-poros, ceea ce îl face ușor de curățat.
 
Este unul dintre sutele de gadgeturi concepute în ultimele zile și săptămâni pentru a ajuta la prevenirea răspândirii coronavirusului.
 
La mai puțin de o săptămână după primul design, patru modele diferite de cârlig au ieșit la vânzare, la puțin sub 15 lire sterline (18,60 dolari) fiecare. La fiecare cârlig vândut este oferit unul gratis.
 
Iar Brooks este preocupat de un gadget similar. „Am avut deja o solicitare de la Serviciul Național de Sănătate din Țara Galilor despre proiectarea a ceva pentru a împinge o ușă.”
 
Companiile de la Ford și Airbus până la gigantul luxului LVMH au resetat instalațiile pentru a produce echipamente critice precum distribuitoare de dezinfectant, ventilatoare pentru pacienți sau măști de protecție.
 
Imprimantele 3D și software-ul de înaltă tehnologie fac dispozitivele mai ușor de produs și mai rapid de către companii. „Cu siguranță, există o mulțime de oameni cu resurse 3D foarte dispuși să ajute”, spune MacKenzie Brown, fondatorul companiei de design de produse CAD Crowd din California.
 
În urmă cu două săptămâni, compania sa a lansat un concurs de o lună pentru dispozitive adaptate noii lumi a coronavirusului.
 
Aproximativ 65 de propuneri au fost primite, incluzând un pulverizator dezinfectant montat pe încheietura mâinii, mănuși speciale pentru apăsarea butoanelor și un dispozitiv care permite deschiderea ușilor mașinii fără a atinge mânerul.
 
Deoarece pandemia îi face pe oameni mult mai preocupați de igienă, unele produse noi pot fi folosite mult timp după actuala criză.
 
În Seattle, frații Joseph și Matthew Toles și prietenul lor, Justin Ith, care dețin o companie numită Slightly Robot, au dezvoltat o bandă inteligentă, Immutouch, care vibrează atunci când mâna purtătorului se apropie de față. „Avem algoritmul, aveam software-ul și hardware-ul. Am reconstituit-o pentru atingerea feței”, a spus Matthew Toles într-un interviu. „Am creat 350 de dispozitive și un site web într-o săptămână”.
 
Compania românească de software robotizat UiPath a găsit o modalitate pentru asistenții medicali de la Spitalul Universitar Mater Misericordiae din Dublin care permite eliminarea introducerii manuale de date, care consumă timp, și să automatizeze înregistrarea rezultatelor testelor. Speră să o reproducă în alte spitale.
 
Scylla, o companie de inteligență artificială din SUA, care produce sisteme de detectare a armelor pentru școli și cazinouri, și-a îndreptat atenția asupra coronavirusului atunci când China, epicentrul original al epidemiei, a raportat primele cazuri, în urmă cu trei luni. Și-a rescris software-ul de analiză AI pentru a măsura temperatura frunții unei persoane, trimițând o alertă dacă detectează febră. Preluând imagini dintr-o cameră termică, software-ul poate fi utilizat în clădiri publice, cum ar fi spitale și aeroporturi, și birouri corporative, a declarat directorul tehnologic Ara Ghazaryan.
 
Guvernul unei națiuni sud-americane a plasat o comandă pentru 5.000 de licențe ale sistemului Scylla pentru clădirile sale publice și sistemul de transport, a spus Ghazaryan. A refuzat să numească țara.
 
Explozia actuală de creativitate poate fi comparată cu perioada celui de-al doilea război mondial, când companiile, guvernele și oamenii de știință s-au angajat în proiecte care au avut consecințe durabile.
 
Tehnologia folosită pentru a ajuta ghidajul rachetelor a dus în cele din urmă la primii sateliți și la mersul pe Lună.
 
„Nu există nicio îndoială că inventatorii vor veni cu sute, dacă nu cu mii, de idei noi”, a spus Kane Kramer, inventator și co-fondator al Societății Britanice a Inventatorilor. El a conceput pentru prima dată ideea de a descărca muzică și date, la sfârșitul anilor '70.
 
Multe companii își donează produsele noi sau le vând la prețul de producție. Ideile venite în cadrul concursului CAD Crowd sunt gratuite pentru descărcare și utilizare. Pentru unii, o nouă afacere ar putea oferi un sprijin financiar, pentru că alte surse de venit se pierd în timpul pandemiei.
 

Comentarii

Adauga opinie

* Nume:
* Email:
* Opinie:
* Imagine verificare:
Security Code
Imagine noua
* campuri obligatorii
Știri din România reală
Noii miniştri din guvernul Grindeanu, validaţi de preşedinte
Preşedintele Iohannis a semnat joi decretele de numire ale noilor miniştri din guvernul Grindeanu, ceremonia de depunere (...)
Dragnea: Am refuzat să supun la vot excluderea lui Chirica. Ar fi trecut cu majoritate zdrobitoare
Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, miercuri, că a refuzat să supună votului CExN excluderea lui Mihai Chirica, el (...)
Fostul judecător CCR Tudorel Toader, favorit pentru Ministerul Justiţiei. Propunerea a fost făcută de Tăriceanu
Fostul judecător al Curţii Constituţionale, Tudorel Toader, este favorit pentru ocuparea postului de ministru al Justiţiei, (...)
NATO: Criza sanitară nu trebuie să se transforme într-o criză de securitate
 NATO trebuie să evite ca criza sanitară provocată de COVID-19 să pună în pericol securitatea aliaţilor (...)
Gadgeturi pentru noua lume a coronavirusului! IT-știi români vor să ușureze munca medicilor
 De la producători de mobilă până la dezvoltatori de software AI, companiile din întreaga lume își (...)
Sondaj