1. Minciuna: avem un buget al promisiunilor USL neonorate si ale sperantelor desarte ale romanilor. Bugetul pe care il propune guvernul e proba minciunilor USL. Niciun cuvant despre:

·  TVA redus la 19% si la 9% la alimente

·  CAS diminuat cu 5 puncte procentuale

·  Salariul minim de 850 lei

·  Cota regresiva: 12%-16%-8%

2. Buget anti-dezvoltare

·        USL a mers 8 luni impotriva dezvoltarii economice si a trantit cresterea economica la 0,2% in anul 2012. Au promis solutii miraculoase romanilor, dar astazi avem pe masa Parlamentului un buget al stagnarii, un buget ce sta cu spatele la cresterea economica.

·        Crestere economica este insuficienta si in numai cateva zile prognoza a scazut de la 2,2% la 1,6%. Analistii obiectivi avertizeaza insa ca vom stagna, cu un plus infim de 1%.

·        Bugetul USL sacrifica relansarea economica si crearea de noi locuri de munca. Singurele noi locuri de munca create prin bugetul de stat sunt cele ale noilor ministri cu cabinetele lor.

·        Investitiile scad: cheltuielile de capital se reduc cu 26%.
Guvernul a justificat ca va compensa aceasta scadere a investitiilor printr-o atragere mult mai buna a fondurilor europene in anul 2013, lucru putin probabil judecand dupa rata de absorbtie inregistrata in ultimile luni, dar mai ales dupa cheltuielile alocate programelor cu fonduri rambursabile care scad si mai abrupt, cu 28% in anul 2013.

·        Anul 2013 va fi anul concedierilor masive.

·        Avem un buget fara nicio constructie economica. Introducerea de noi taxe si contributii care sa finanteze o crestere a cheltuielilor salariale nu este altceva decat un buget de casierie. In realitate, cresterea taxelor va influenta negativ cresterea economica si inflatia in acest an.

·        Economia Romaniei are nevoie de infrastructura de transport.
Guvernul USL a sacrificat in 2012 constructia de autostrazi (la rectificarea bugetara din august a blocat finantarea constructiei de autostazi) si o va face si in anul 2013. Autostrazile care leaga Romania de Uniunea Europeana si coridorul 4, adica Nadlac-Constanta, cu exceptia portiunii Sibiu-Pitesti “ trebuiau finalizate pana in mai 2013. USL taie in schimb panglici la proiectele guvernului PDL. Ponta da vrabia din mana si  banii din POS TEN pentru finantarea Sibiu-Pitesti “ pentru cea de pe gard. Sunt bune toate, doar sa vedem ca sunt finantate.

·        Unde e lista investitiilor prioritare ce vor fi finantate in acest an, anuntata, dar inca nepublicata?

·        Unde sunt reformele structurale care reclama un raspuns rapid?

3. Buget socialist

·        Romania nu a avut niciodata un buget mai socialist, mai orientat spre consum si spre alimentarea birocratiei.

·        Acest buget este pasaportul de trecere a PNL la socialism. Nu vad in acest buget nicio firimitura de liberalism. Vad, in schimb, ca PSD controleaza tot: ministerele liberalilor, bugetele cele mai mari si chiar mintile liberalilor.

·        Cheltuielile cu personalul bugetar cresc cu 14%, iar numarul ministerelor la 27. Indemnizatiile de conducere in aparatul administrativ central si bugetul alocat sporurilor angajatilor din sistemul de stat central cresc semnificativ.

·        Bugetul USL e impotriva clasei de mijloc, a agricultorilor, a IMM-urilor, a tuturor celor care au obraznicia de a munci si de a avea. PDL a sprijinit agricultorii sa iasa pe piata, sa-si comaseze terenurile prin introducerea rentei viagere, iar acum USL ii taxeaza si ii intoarce in subzistenta. PDL a eliminat controversatul impozit forfetar pentru IMM-uri.

·        USL vrea sa revitalizeze economia Romaniei cu noi taxe si impozite si cu cresterea birocratiei.

·        Taxa suplimentara aplicata companiilor care au monopol in sectorul energetic are efect de bumerang. ex. capitalizarea Transgaz a scazut cu 41 mil. euro in doar trei zile de la anuntarea noii taxe, iar statul va incasa mai putin din vanzarea a 15% din Transgaz pe bursa sau tocmai acesta era interesul mascat.

·        Multe microintreprinderi vor intra in faliment din cauza introducerii impozitului de 3% pe veniturile de pana in 65.000 de euro, introducerea acestei taxe s-a facut fara un studiu de impact, care ar fi aratat ca statul pierde mai mult decat castiga.

·        Dupa ce a amagit electoratul cu promisiunea unui trai mai bun, astazi Guvernul Ponta garanteaza romanilor, pentru anul 2013, gaze, benzina si energie electrica mai scumpe prin supra impozitarea companiilor de profil. Din cauza cresterilor de preturi care vor urma, romanii nu vor simti nimic in plus la buzunar dupa majorarea salariului minim si a punctului de pensie.

4. Buget netransparent

·        Bugetul USL a fost intarziat, complet lipsit de transparenta si de minimala consultare publica.

·        Consiliul Fiscal nu a putut analiza detaliat bugetul si pachetul fiscal, proiectul fiind transmis de catre Ministerul Finantelor doar cu o ora si jumatate inainte de aprobarea in Guvern.

·        Patronatele si sindicatele nu au fost invitate la consultari, ci li s-au pus pe masa deciziile guvernamentale.

5. Buget impredictibil

·        Impredictibilitate fiscala alimenteaza nesiguranta mediului de afaceri si bugetul se aseaza pe carjele unor taxe si impozite noi anuntate cu o zi inainte de adoptare in Guvern si cu 8 zile inainte de intrarea lor in vigoare, la 1 februarie 2013.

·        USL e predictibil doar la cresterea preturilor si la introducerea de noi taxe si impozite fara consultari si studii de impact.

·        Guvernul USL a mintit cand a spus ca vrea sa intareasca disciplina fiscala, sa inlature evaziunea si sa colecteze mai multi bani in bugetul public. A mintit in campanie ca va realiza venituri bugetare in PIB de 38-39% si in realitate, in legea bugetului de stat pe 2013 isi propune venituri reale mai mici decat in anul 2012:

o  prin Legea Bugetului de Stat din 2012 venituri nominale propuse erau de 95,75 miliarde lei, in vreme ce

o  prin Legea Bugetului de stat din 2013 venituri nominale propuse 98,18 miliarde lei. La o inflatie de 4,9% pentru anul 2012, veniturile bugetare reale sunt in scadere.

·        Guvernul USL isi propune sa colecteze venituri bugetare mai mici, chiar in conditiile largirii bazei de impozitare si a cresterii unor categorii de taxe si impozite.

·        Avem un buget creat pe prea multe categorii de venituri nefiscale incerte: venituri din recuperarea cheltuielilor de judecata, imputatii si despagubiri, sume din recuperarea debitelor, sume provenind din executarea silita a debitelor etc, ceea ce inseamna risc asupra realizarii lor efective.

·        Veniturile bugetare cresc numai atunci cand stimulezi mediul de afaceri nu cand il suprimi cu noi taxe si reglementari.

6. USL e guvernul insolventei

·        In 4 ani USL duce Romania in insolventa, pornind de la cele doua proiecte pilot de la Hidroelectrica si Oltchim.

7. USL arunca momeli mediatice

·        Pentru a nu discuta despre socul concedierilor si groaza cresterii preturilor si taxelor, USL arunca teme care nu rezolva problemele reale ale romanilor, tocmai pentru a stopa discutia serioasa pe marginea bugetului si a nivelului de trai.

·        Romania nu are nevoie de isterii politice si diversiuni USL, ci de solutii.

Sursa: Andreea Paul

 

Iata de ce nu sustin proiectul de buget propus de USL Parlamentului Romaniei:#1

Comentarii

Adauga opinie

* Nume:
* Email:
* Opinie:
* Imagine verificare:
Security Code
Imagine noua
* campuri obligatorii
Știri din România reală
Noii miniştri din guvernul Grindeanu, validaţi de preşedinte
Preşedintele Iohannis a semnat joi decretele de numire ale noilor miniştri din guvernul Grindeanu, ceremonia de depunere (...)
Dragnea: Am refuzat să supun la vot excluderea lui Chirica. Ar fi trecut cu majoritate zdrobitoare
Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, miercuri, că a refuzat să supună votului CExN excluderea lui Mihai Chirica, el (...)
Fostul judecător CCR Tudorel Toader, favorit pentru Ministerul Justiţiei. Propunerea a fost făcută de Tăriceanu
Fostul judecător al Curţii Constituţionale, Tudorel Toader, este favorit pentru ocuparea postului de ministru al Justiţiei, (...)
NATO: Criza sanitară nu trebuie să se transforme într-o criză de securitate
 NATO trebuie să evite ca criza sanitară provocată de COVID-19 să pună în pericol securitatea aliaţilor (...)
Gadgeturi pentru noua lume a coronavirusului! IT-știi români vor să ușureze munca medicilor
 De la producători de mobilă până la dezvoltatori de software AI, companiile din întreaga lume își (...)
Sondaj