Filiala ieşeană a Institutului Cantacuzino nu a prezentat niciodată un interes real pentru Ministerul Sănătăţii şi nici pentru conducerea institutului de la Bucureşti. Acest lucru o demonstrează uşurinţa şi amabilitatea cu care MS şi-a arătat disponibilitatea de a ceda una din clădirile filialei ieşene Spitalului Clinic „C.I. Parhon”, ba chiar solicitând să preia toate activele şi să asigure şi pază. Consider că Spitalul Parhon este unul dintre cele mai importante spitale din Iaşi şi salut decizia conducerii de dezvoltare şi extindere, însă, în acest caz, consider că activitatea care se desfăşura la Iaşi, la Cantacuzino, este de interes naţional şi că trebuiau căutate în continuare soluţii.
Cred că desfiinţarea filialei a fost un act voit, premeditat, mai ales în condiţiile în care Institutul de Bioresurse Alimentare a avizat pozitiv producerea de Orostim, supliment alimentar, de pe urma căruia filial
a ieşeană îşi putea acoperi cheltuielile.
 Într-un an de zile, nimeni de la MS şi nici de la conducerea Institutului nu a venit la Iaşi să analizeze situaţia reală a filialei, să discute cu angajaţii sau să constate în ce stare se află utilajele. Dacă într-adevăr erau interesaţi de
situaţia de aici şi dacă într-adevăr doreau să o salveze, căutau soluţii, mai ales pentru că sunt câteva variante şi opţiuni viabile şi la acest moment, în ceasul al doisprezecelea.
Nu sunt multe ţări în Europa care se pot lăuda cu astfel de institute de cercetare, însă
, la noi, acest lucru înseamnă prea puţin. Faptul că institutul ieşean ar putea produce mai rapid şi mai ieftin produse, în comparaţie cu producătorii mondiali de medicamente, ar trebui să fie cel mai puternic argument pentru ca institutul să existe şi să fie repus în funcţiune pentru a putea asigura o unitate de producţie eficientă şi funcţională.
Institutul Cantacuzino, cu strictă referire la situaţia de la Iaşi, suferă de câteva boli care poartă
numele de incompetenţă,  management defectuos şi rea-voinţă.
  În cursul săptămânii viitoare, la solicitarea mea, în Comisia pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor se va discuta situaţia
filialei ieşene, pentru a se analiza situaţia şi pentru a se decide care sunt paşii următori pentru salvarea institutului.

 

                                                                                                                    Deputat Petru Movilă

 

 

Institutul Cantacuzino, filiala Iasi, inchisa premeditat#1

Comentarii

Adauga opinie

* Nume:
* Email:
* Opinie:
* Imagine verificare:
Security Code
Imagine noua
* campuri obligatorii
Știri din România reală
Noii miniştri din guvernul Grindeanu, validaţi de preşedinte
Preşedintele Iohannis a semnat joi decretele de numire ale noilor miniştri din guvernul Grindeanu, ceremonia de depunere (...)
Dragnea: Am refuzat să supun la vot excluderea lui Chirica. Ar fi trecut cu majoritate zdrobitoare
Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, miercuri, că a refuzat să supună votului CExN excluderea lui Mihai Chirica, el (...)
Fostul judecător CCR Tudorel Toader, favorit pentru Ministerul Justiţiei. Propunerea a fost făcută de Tăriceanu
Fostul judecător al Curţii Constituţionale, Tudorel Toader, este favorit pentru ocuparea postului de ministru al Justiţiei, (...)
NATO: Criza sanitară nu trebuie să se transforme într-o criză de securitate
 NATO trebuie să evite ca criza sanitară provocată de COVID-19 să pună în pericol securitatea aliaţilor (...)
Gadgeturi pentru noua lume a coronavirusului! IT-știi români vor să ușureze munca medicilor
 De la producători de mobilă până la dezvoltatori de software AI, companiile din întreaga lume își (...)
Sondaj