"Instituirea zonei de liber schimb cu UE va avea efecte benefice nu doar asupra Republicii Moldova, dar şi asupra Transnistriei", afirmă premierul Iurie Leancă. Potrivit "Infotag", luni seară, în cadrul emisiunii Fabrika de la Publika TV, premierul a menţionat că semnarea Acordului de Liber Schimb cu UE înseamnă reguli clare de comerţ, transparenţă, luptă împotriva corupţiei, beneficii de ordin economic.

"De toate acestea urmează să beneficieze şi locuitorii din stânga Nistrului pe care noi îi considerăm cetăţeni ai RM, indiferent dacă au sau nu paşaport moldovenesc. Toate avantajele pe care le presupune acest proces pentru RM se vor răsfrânge şi asupra teritoriului din stânga Nistrului", a afirmat premierul.
urie Leancă a menţionat că în cadrul întrevederii cu liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, va explica beneficiile pe care le-ar putea avea cetăţenii din stânga Nistrului, după semnarea Acordului de Asociere şi Liber Schimb cu Uniunea Europeană.

"În acelaşi timp, colegii de la Tiraspol să nu uite că există anumite realităţi geopolitice. Şi Ucraina, şi Chişinăul merg pe o formulă şi pe o abordare foarte clară - această zonă de liber schimb înseamnă aceleaşi principii, aceleaşi reguli şi pentru Ucraina şi pentru noi. Îmi vine greu să-mi imaginez cum vor putea ei construi aici o insuliţă mică unde ar putea fi aplicate alte reguli decât cele aplicate în Republica Moldova şi în Ucraina", a declarat premierul.

Şeful Cabinetului de Miniştri consideră că orice dialog este un element pozitiv, prin urmare salută întrevederea cu liderul de la Tiraspol.

"Vom încerca să discutăm subiectele de interes comun, însă este evident că soluţii cu impact imediat nu există. Există soluţii ca în timp să rezolvăm conflictul. Iar Zona de Liber Schimb este o posibilitate de a reconstitui spaţiul economic. Doar prin dialog vom crea premise necesare pentru a apropia cele două maluri ale Nistrului. De asemenea, putem face acest lucru prin creşterea atractivităţii malului drept. Anvergura procesului de modernizare a malului drept al Nistrului nu se compară cu cea din partea stângă a Nistrului. Noi suntem dispuşi să le punem la dispoziţie fondurile venite din partea UE, însă pentru aceasta avem nevoie de dialog", a spus premierul.

Iurie Leancă se va întâlni cu Evgheni Şevciuk, pe 30 octombrie, la Augsburg, Germania, în cadrul conferinţei internaţionale pentru reglementarea conflictului transnistrean. La eveniment vor participa experţi internaţionali, dar şi reprezentanţii la negocierile în formatul "5+2". Subiectele discutate se vor referi la reglementarea conflictului.
Sursa; EpochTimes Romania

 

Comentarii

Adauga opinie

* Nume:
* Email:
* Opinie:
* Imagine verificare:
Security Code
Imagine noua
* campuri obligatorii
Știri din România reală
Noii miniştri din guvernul Grindeanu, validaţi de preşedinte
Preşedintele Iohannis a semnat joi decretele de numire ale noilor miniştri din guvernul Grindeanu, ceremonia de depunere (...)
Dragnea: Am refuzat să supun la vot excluderea lui Chirica. Ar fi trecut cu majoritate zdrobitoare
Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, miercuri, că a refuzat să supună votului CExN excluderea lui Mihai Chirica, el (...)
Fostul judecător CCR Tudorel Toader, favorit pentru Ministerul Justiţiei. Propunerea a fost făcută de Tăriceanu
Fostul judecător al Curţii Constituţionale, Tudorel Toader, este favorit pentru ocuparea postului de ministru al Justiţiei, (...)
NATO: Criza sanitară nu trebuie să se transforme într-o criză de securitate
 NATO trebuie să evite ca criza sanitară provocată de COVID-19 să pună în pericol securitatea aliaţilor (...)
Gadgeturi pentru noua lume a coronavirusului! IT-știi români vor să ușureze munca medicilor
 De la producători de mobilă până la dezvoltatori de software AI, companiile din întreaga lume își (...)
Sondaj