După ce a primit aprobarea Senatului, proiectul de modificare a Legii împotriva violenţei în familie, iniţiat de deputatul Petru Movilă, este la un pas de a fi votat favorabil şi în Camera Deputaţilor, la prima şedinţă de vot final.

    S-a vorbit prea mult timp despre traumele pe care violenţa în familie le lasă în urmă, dar fără să se facă nimic real pentru stoparea acestui fenomen care a luat o amploare greu de controlat. Era momentul să facem ceva concret pentru a spune stop acestei forme de agresiune şi pentru a proteja mii de femei, copii, bătrîni şi nu numai, care suferă zilnic de pe urma violenţei în sînul familiei, acolo unde nimeni nu ar trebui să se simtă ameninţat. Împreună cu specialiştii de la centrul de Mediere şi Securitate Comunitară Iaşi, precum şi alte ONG-ri implicate, am reuşit să punem bazele unui cadru legislativ care concretizează măsurile necesare pentru stoparea acesteia sau cel puţin pentru pedepsirea agresorilor, lucru pe care legislaţia în vigoare nu îl reglementa şi astfel să-i protejăm pe toţi cei care simţeau că nu mai au o a doua şansă. Poate cel mai important lucru este faptul că modificările actuale au adus îmbunătăţiri semnificative care au dat putere autorităţilor pentru a proteja, în mod real, persoanele agresate”, a declarat deputatul Petru Movilă.

     Modificările au fost necesare în condiţiile în care legea împotriva violenţei în familie era incompletă şi insuficientă pentru a proteja victimele oricărui tip de agresiune. Proiectul, elaborat cu ajutorul Centrului de Mediere şi Securitate Comunitară, aduce legislaţiei deja existente îmbunătăţiri ancorate în realitatea de zi cu zi, precum şi soluţii concrete la problemele cu care se confruntă zilnic victimele violenţei în familie. „Scopul nostru este să scoatem la lumină imaginea reală a violenţei şi mai ales a responsabilităţii politice. România are o legislaţie profund deficitară, care nu protejează victimele. Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie s-a dovedit nefuncţională. Ordinul de protecţie este un instrument juridic necesar pentru siguranţa imediată a victimelor. Lipsa adăposturilor reprezintă un argument în plus pentru că ordinul de protecţie să fie introdus. Femeile stau împreună cu agresorul nu pentru că doresc, ci fiindcă nu au încotro.Principalele noastre revendicări sînt introducerea în lege a ordinului de protecţie a victimei şi a ordinului de restricţie pentru agresor, precum şi bugetarea corespunzătoare a adăposturilor. În Parlamentul României au fost depuse mai multe proiecte de lege care prevăd includerea ordinului de protecţie şi a ordinului de restricţie în legislaţia naţională, dar discutarea acestora în Parlament a fost amînată”, a declarat Laura Albu, expert din partea României a Observatorului cu privire la Violenţa împotriva Femeii a European Women’s Lobby şi vicepreşedinte Asociaţia Romanian Women’s Lobby.

     Cele mai importante modificări sînt cele legate de introducerea ordinului de protecţie a victimei şi a ordinului de restricţie pentru agresor, precum şi bugetarea corespunzătoare a adăposturilor dedicate victimelor. Ordinul de protecţie şi ordinul de restricţie reprezintă o noutate pentru România, deşi în legislaţia majorităţii ţărilor Uniunii Europene şi nu numai acestea sănt mijloace de protecţie folosite în mod constant împotriva celor care sînt consideraţi un pericol la adresă celorlalţi. În Parlamentul României au fost depuse mai multe proiecte de lege legate de acest subiect, dar discutarea acestora nu a adus un rezultat concret pînă în prezent.

     Concret, în ce priveşte ordinul de restricţie, proiectul de lege prevede evacuarea agresorului din domiciliul comun cu victima, acesta fiind obligat să păstreze distanţa minimă de 200 de metri faţă de persoana vătămată, faţă de domiciliul şi locul de muncă al acesteia, precum şi interzicerea agresorului să contacteze victima telefonic, prin corespondenţa sau în orice alt mod de comunicare, precum şi obligarea de a urma un program de consiliere psihologică.

     Victimele violenţei în familie vor putea să se adreseze instanţei de judecată pentru a obţine un ordin de protecţie cu caracter provizoriu, moment în care instanţă va putea să interzică agresorului să rămînă sau să revină în locuinţa comună sau să dispună evacuarea temporară a acestuia, sau să oblige pe agresor să acopere anumite costuri care sînt suportate sau vor fi în mod cert suportate de victima, cum ar fi cheltuielile medicale, cheltuielile de judecată şi executare, cheltuielile generate de adăpostirea şi asistenta victimei precum şi să ia măsuri cu privire la încredinţarea copiilor minori, obligaţia de întreţinere, prestaţiile sociale.

     O altă modificare importantă este cea legată de înfiinţarea, la nivelul Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), a unor echipe specializate în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei în familie. Din acestea vor face parte reprezentanţi ai poliţiei, jandarmeriei, direcţiei de sănătate publică, compartimentului violenţa în familie din cadrul DGASPC, unităţilor pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, ONG-urilor active în domeniu şi, eventual, ai serviciilor de probaţiune, unităţilor de medicină legală sau ai altor instituţii cu atribuţii în domeniu.

Împreună am reuşit să spunem Stop violenţei în familie#1

Comentarii

Adauga opinie

* Nume:
* Email:
* Opinie:
* Imagine verificare:
Security Code
Imagine noua
* campuri obligatorii
Știri din România reală
Noii miniştri din guvernul Grindeanu, validaţi de preşedinte
Preşedintele Iohannis a semnat joi decretele de numire ale noilor miniştri din guvernul Grindeanu, ceremonia de depunere (...)
Dragnea: Am refuzat să supun la vot excluderea lui Chirica. Ar fi trecut cu majoritate zdrobitoare
Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, miercuri, că a refuzat să supună votului CExN excluderea lui Mihai Chirica, el (...)
Fostul judecător CCR Tudorel Toader, favorit pentru Ministerul Justiţiei. Propunerea a fost făcută de Tăriceanu
Fostul judecător al Curţii Constituţionale, Tudorel Toader, este favorit pentru ocuparea postului de ministru al Justiţiei, (...)
NATO: Criza sanitară nu trebuie să se transforme într-o criză de securitate
 NATO trebuie să evite ca criza sanitară provocată de COVID-19 să pună în pericol securitatea aliaţilor (...)
Gadgeturi pentru noua lume a coronavirusului! IT-știi români vor să ușureze munca medicilor
 De la producători de mobilă până la dezvoltatori de software AI, companiile din întreaga lume își (...)
Sondaj