Solicitanţii în temeiul art. 10 indice 1 care au un drept de şedere legal în România, pot depune dosarul de redobândire a cetăţeniei române la sediul Direcţiei Cetăţenie din Bucureşti imediat şi nu după 4 ani cum era până în prezent.

 1. Dovada descendenţei din cetăţeni români se poate face acum până la gradul al III-lea de rudenie (străbunici), faţă de gradul al II-lea cum era anterior prevăzut.
 2. Cu privire la modul de soluţionare efectiv al dosarelor în baza art. 10 indice 1 se introduce un articol separat, art. 14 indice 1 care prevede că preşedintele Comisiei pentru Cetăţenie, după înregistrarea unui dosar nou de redobândire a cetăţeniei române, va dispune prin rezoluţie ca:
 • în maxim 2 luni de la primirea adresei de la Direcţia Cetăţenie, petentul trebuie să completeze cu eventualele acte necesare soluţionării cererii, în caz de necompletare în termen, cererea putând fi respinsă ca nesusţinută.
 • în maxim 5 luni de la depunerea dosarului de redobândirea a cetăţeniei române, Comisia pentru Cetăţenie va verifica îndeplinirea condiţiilor necesare soluţionării dosarului respectiv, putând fie să-l avizeze, fie să solicite acte în completare.
 1. Comisia pentru Cetăţenie are acum 9 membri (un preşedinte şi 8 membri) faţă de 7 până la prezenta modificare.
 2. Cu privire la condiţiile cerute de lege, solicitantul în temeiul art. 10 indice 1:
 • trebuie să dovedească, prin comportament, acţiuni şi atitudine, loialitate faţă de statul român, nu întreprinde sau sprijină acţiuni împotriva ordinii de drept sau a securităţii naţionale şi declară că nici în trecut nu a întreprins asemenea acţiuni;
 • a împlinit vârsta de 18 ani;
 • este cunoscut cu o bună comportare şi nu a fost condamnat în ţară sau în străinătate pentru o infracţiune care îl face nedemn de a fi cetăţean român.
 1. Condiţia cunoaşterii de către solicitantul în temeiul art. 10 indice 1 a limbii române şi a unor noţiuni elementare de cultură şi civilizaţie românească, în măsura suficientă pentru a se integra în viaţa socială, nu mai este prevăzută în noua reglementare.

  Ordonanţa de urgenţă nr. 36 / 15 aprilie 2009

NOILE MODIFICĂRI ADUSE LEGII CETĂŢENIEI PRIN OUG 36/2009#1

Comentarii

Adauga opinie

* Nume:
* Email:
* Opinie:
* Imagine verificare:
Security Code
Imagine noua
* campuri obligatorii
Știri din România reală
Noii miniştri din guvernul Grindeanu, validaţi de preşedinte
Preşedintele Iohannis a semnat joi decretele de numire ale noilor miniştri din guvernul Grindeanu, ceremonia de depunere (...)
Dragnea: Am refuzat să supun la vot excluderea lui Chirica. Ar fi trecut cu majoritate zdrobitoare
Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, miercuri, că a refuzat să supună votului CExN excluderea lui Mihai Chirica, el (...)
Fostul judecător CCR Tudorel Toader, favorit pentru Ministerul Justiţiei. Propunerea a fost făcută de Tăriceanu
Fostul judecător al Curţii Constituţionale, Tudorel Toader, este favorit pentru ocuparea postului de ministru al Justiţiei, (...)
NATO: Criza sanitară nu trebuie să se transforme într-o criză de securitate
 NATO trebuie să evite ca criza sanitară provocată de COVID-19 să pună în pericol securitatea aliaţilor (...)
Gadgeturi pentru noua lume a coronavirusului! IT-știi români vor să ușureze munca medicilor
 De la producători de mobilă până la dezvoltatori de software AI, companiile din întreaga lume își (...)
Sondaj