Datoriile centralei ieşene de termoficare au reprezentat întotdeauna o problemă care a incomodat administraţia locală. Subiectul a fost, încă din primii ani de mandat ai primarului Gheorghe Nichita, învăluit într-o nebuloasă care a ascuns, aşa cum se poate constata în momentul de faţă, un management dezastruos şi ineficient al CET Iaşi.

Am pus în balanţă cuantumul subvenţiilor alocate de către Guvern Iaşului şi valoarea datoriilor înregistrate de către CET Iaşi către Romgaz şi Tranzgaz. Din 2007 pînă în prezent, către CET Iaşi au fost direcţionate de către Executiv aproape 90 milioane lei, suma cu care se putea preveni cu uşurinţă situaţia critică de astăzi.

Spre informarea primarului, cei mai mulţi bani au venit la Iaşi din 2009, an din care CET Iaşi s-a plasat de fiecare dată în topul primelor trei centrale subvenţionate de stat, exceptînd ultima distribuire, cînd Executivul a alocat centralei atît cît Primăria Iaşi a ştiut să ceară.

Anticipînd răspunsul primarului, pot spune cu siguranţă că va susţine că marea problemă a fost doar la CET, o situaţie pe care Guvernul nu l-a ajutat să o gestioneze şi că din cauza Executivului ieşenii trăiesc în nişte condiţii la limită. Va mai susţine că de vină au fost ieşenii cu datorii la întreţinere, deşi, ce datorează aceşti ieşeni CET-ului reprezintă doar o foarte mică parte din datoriile uriaşe pe care CET-ul o are de plătit la furnizori. Dar de ce să nu dea vina primarul tot pe ieşeni! Cunoaştem placa bine, dar fără nici un folos. Cunoaştem şi adevăraţii vinovaţi, care în general se ascund după degetul cu care arăta către alţii.

Un răspuns al Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, prezintă situaţia clară a datoriilor CET Iaşi către SNGN Romgaz SA, SNTGN Tranzgaz SA şi către EON Energie România SA. Pentru a face cît de cît lumină, prezentăm situaţia datoriilor centralei de termoficare către principalii furnizori:

SNGN Romgaz SA:

- La data de 31 august 2011, datoriile CET SA Iaşi către Romgaz erau în cuantum de 41.900.928 lei, dintre care 36.255.189 reprezintă datoria curentă şi 5.645.738 lei reprezintă datoria restantă

- La data de 30 septembrie, CET avea de plată 43.673.827 lei, dintre care 33.924.788 lei datorie curentă şi 9.751.038 lei datorie restantă

- La data de 31 octombrie, datoriile CET Iaşi SA erau în cuantum de 39.974.291 lei, dintre care 39.271.890 lei datorie restanta şi 702.401 lei datorie curentă.

La data de 30 iunie 2010 a fost parafată o convenţie de eşalonare a datoriilor restante înregistrate la acea dată, respectiv datoria de 37.459.116 lei. Perioada de eşalonare era 60 de luni plus 3 luni perioada de graţie. În momentul rezilierii convenţiei de eşalonare – 3 octombrie 2011, erau achitate 10 rate de eşalonare plus dobînda aferentă celor 3 luni perioadă de graţie.

SNTGN Tranzgaz SA

- La 31 octombrie 2011, datoriile totale ale CET Iaşi SA însumau 994.839 lei, valoare la care se vor adăuga majorări de întîrziere la plată.

E.ON Energie România SA

- În prezent, E.ON Energie livrează gaze naturale către CET Iaşi SA în regim reglementat, conform contractelor de furnizare a gazelor naturale încheiate între cele două părţi.

La data de 31 octombrie 2011, CET Iaşi SA înregistra datorii în sumă de 22.035 lei, factura curentă, în termenul de scadenţă.

 

Nu există management transparent la CET Iaşi#1

Comentarii

Adauga opinie

* Nume:
* Email:
* Opinie:
* Imagine verificare:
Security Code
Imagine noua
* campuri obligatorii
Știri din România reală
Noii miniştri din guvernul Grindeanu, validaţi de preşedinte
Preşedintele Iohannis a semnat joi decretele de numire ale noilor miniştri din guvernul Grindeanu, ceremonia de depunere (...)
Dragnea: Am refuzat să supun la vot excluderea lui Chirica. Ar fi trecut cu majoritate zdrobitoare
Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, miercuri, că a refuzat să supună votului CExN excluderea lui Mihai Chirica, el (...)
Fostul judecător CCR Tudorel Toader, favorit pentru Ministerul Justiţiei. Propunerea a fost făcută de Tăriceanu
Fostul judecător al Curţii Constituţionale, Tudorel Toader, este favorit pentru ocuparea postului de ministru al Justiţiei, (...)
NATO: Criza sanitară nu trebuie să se transforme într-o criză de securitate
 NATO trebuie să evite ca criza sanitară provocată de COVID-19 să pună în pericol securitatea aliaţilor (...)
Gadgeturi pentru noua lume a coronavirusului! IT-știi români vor să ușureze munca medicilor
 De la producători de mobilă până la dezvoltatori de software AI, companiile din întreaga lume își (...)
Sondaj