Decizia noului ministru al Comunicaţiilor, Dan Nica, de desfiinţare a Direcţiilor Regionale de Poştă este fundamental greşită, luată doar pe seama unor decizii politice şi făra o analiză reală şi profundă care să aducă în prim plan soluţii necesare pentru reducerea cheltuielilor.

     În mod nejustificat, noua organigrama a Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR) care urmează a fi aprobată nu cuprinde salariaţii din actualele Direcţii Regionale de Poştă. Practic, acestea urmează a fi desfiinţate şi aproximativ 100 de oameni din DRP Iaşi să rămînă fără locuri de muncă.

     „Noua organigramă a Poştei Române propusă de Guvernul Ponta desfiinţează cele zece Direcţii Regionale, angajaţii acestora fiind practic cu un picior în groapa şomajului. Această decizie va fi urmată, cum este şi firesc, de preluarea atribuţiilor de către viitoarele direcţii judeţene, lucru care înseamnă structuri noi, şefi noi şi împovărarea bugetului de stat. Problemele nu se vor opri aici. Desfiinţarea înseamnă dificultăţi în operarea sistemului IT la nivelul întregii companii, înseamnă creşterea timpul de circulaţie pentru trimiterile poştale, înseamnă creşterea incidentelor financiar – contabile, înseamnă dificultăţi în domeniul coordonării operaţionale şi controlului, în domeniul aprovizionării şi altele. Mai mult, în urma acestei decizii vor rămîne fără locuri de muncă peste o sută de oameni”, a explicat deputatul Petru Movilă.

     Ministrul Nica uită de faptul că în perioada 2000-2011 au mai avut loc două reorganizari majore, prin înfiinţări de sucursale şi centre zonale, care nu s-au dovedit viabile, revenind de fiecare dată la forma de organizare de tip regional care a rezolvat toate disfuncţionalităţile majore generate de aceste reorganizări.  Mai mult, acesta trece cu vederea şi peste o decizie a Comisiei Europene, care consideră că structura organizatorică regională este compatibilă cu regulile Uniunii Europene.  Romînia s-a angajat că va păstra această structura şi drept urmare, prin Strategia de restructurare şi modernizare a Poştei Române, aprobată prin HG 572/2010,  s-a aliniat oferta comercială a companiei la directivele şi practicile din ţările membre ale Uniunii Europene.

     „Schimbările repetate în structura organizatorică a Poştei Române conduc doar la pierderea clienţilor, scăderea nivelului de calitate al prestaţiilor şi implicit a veniturilor. Este de subliniat faptul că Poşta Română, datorită activităţii specifice, nu poate fi asimilată nici unei alte instituţii sau societăţi şi nu poate funcţiona decît cu salariaţi formaţi în timp îndelungat în sistemul poştal. Consider că este inacceptabil ca o instituţie care se doreşte a fi rentabilă să înceapă reorganizarea prin a elimina specialiştii cu o medie a vechimii în sistemul poştal de peste 15 ani”, a completat deputatul Petru Movilă.

      Avînd în vedere faptul că organigrama CNPR propusă nu asigură continuitatea şi complexitatea activităţilor în ansambul lor în raport cu structura teritorială este necesară menţinerea structurii de tip Direcţie Regională de Poşta în organigrama societăţii comerciale. Acest lucru deputatul Petru Movilă l-a adus la cunoştinţă şi factorilor decizionali, respectiv ministrului Dan Nica şi primului-ministru Victor Ponta, prin intermediul unui memoriu transmis în cursul zilei de astăzi.

O decizie

Comentarii

Adauga opinie

* Nume:
* Email:
* Opinie:
* Imagine verificare:
Security Code
Imagine noua
* campuri obligatorii
Știri din România reală
Noii miniştri din guvernul Grindeanu, validaţi de preşedinte
Preşedintele Iohannis a semnat joi decretele de numire ale noilor miniştri din guvernul Grindeanu, ceremonia de depunere (...)
Dragnea: Am refuzat să supun la vot excluderea lui Chirica. Ar fi trecut cu majoritate zdrobitoare
Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, miercuri, că a refuzat să supună votului CExN excluderea lui Mihai Chirica, el (...)
Fostul judecător CCR Tudorel Toader, favorit pentru Ministerul Justiţiei. Propunerea a fost făcută de Tăriceanu
Fostul judecător al Curţii Constituţionale, Tudorel Toader, este favorit pentru ocuparea postului de ministru al Justiţiei, (...)
NATO: Criza sanitară nu trebuie să se transforme într-o criză de securitate
 NATO trebuie să evite ca criza sanitară provocată de COVID-19 să pună în pericol securitatea aliaţilor (...)
Gadgeturi pentru noua lume a coronavirusului! IT-știi români vor să ușureze munca medicilor
 De la producători de mobilă până la dezvoltatori de software AI, companiile din întreaga lume își (...)
Sondaj