Parlamentul European a votat, joi, eliminarea vizelor pentru cetăţenii R. Moldova care călătoresc în UE. Astfel, cetăţenii moldoveni, posesori ai unui paşaport biometric, vor putea călători liber, oriunde în Schengen, timp de 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile.

Decizie istorică pentru Republica Moldova, luată, joi, în Parlamentul European. Legislativul UE a votat, joi, propunerea legislativă privind ridicarea vizelor pentru cetăţenii R. Moldova şi, dacă nu vor apărea "accidente" pe parcurs, moldovenii ar putea călători în Spaţiul Schengen fără vize încă de la jumătatea lunii mai.

UPDATE 14:10 Reacţia Palatului Victoria: „Primul-ministru al României, Victor Ponta, salută votul pozitiv, de astăzi,  al Parlamentului  European privind liberalizarea vizelor de scurtă durată pentru cetăţenii Republicii Moldova posesori de paşapoarte biometrice. De asemenea, primul-ministru este încrezător în finalizarea cât mai rapidă a procedurilor la nivel european, astfel încât cetăţenii din Republica Moldova să poată beneficia cât mai curând de libertatea de circulaţie în spaţiul european. Premierul României subliniază că liberalizarea vizelor este o măsură pe care România a susţinut-o extrem de activ, prin demersurile sale, şi care va avea un impact foarte concret şi pozitiv pentru societatea Republicii Moldova, pentru fiecare cetăţean”.

UPDATE 13:30 Reacţia ministrului Afacerilor Externe, Titus Corlăţean: „Doresc să salut, în numele Ministerului Afacerilor Externe şi în numele meu personal, acest vot pozitiv al Parlamentului European. România a pledat în mod constant la nivel european în favoarea avansării procesului de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană, iar decizii precum cea de astăzi reflectă pe deplin această prioritate majoră a politicii externe a României. În acelaşi timp, votul de astăzi transmite un puternic mesaj politic de sprijin al Uniunii Europene faţă de cetăţenii Republicii Moldova. Această etapă este un pas esenţial în procesul decizional privind ridicarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni. Vreau să le mulţumesc şi  europarlamentarilor români, care  au avut o contribuţie importantă în cadrul acestui demers”.

După votul din Comisia LIBE din 12 februarie, votul de joi ar trebui să fie o simplă formalitate, în condiţiile în care există sprijinul principalelor grupuri politice din Parlamentul European.

Raportorul S&D Tanja Fajon (Slovenia) pe acest dosar consideră că această liberalizare reprezintă "un instrument pentru stabilitatea" Republicii Moldova şi "un moment istoric" pentru viitorul său în Uniunea Europeană.

În opinia sa, ridicarea vizelor este "importantă în special pentru cetăţenii obişnuiţi" care vor putea călători mai uşor în Schengen. Aceasta atrage însă atenţia că ridicarea vizelor nu înseamnă că moldovenii vor putea intra în spaţiul Schengen pentru a munci, ci doar în scopuri turistice, pentru o perioadă de 90 de zile. În plus, doar cei care deţin paşaport biometric vor putea beneficia de această măsură.

Potrivit raportorului sloven, în prezent doar 15% dintre cetăţenii moldoveni deţin un paşaport biometric, dar numărul lor, cu siguranţă, va creşte. Pentru a obţine un paşaport biometric, moldovenii trebuie să plătească 39 de euro şi să aştepte 30 de zile. Dacă doresc să-l obţină în trei ore, preţul este de 127 de euro.

Tanja Fajon nu se aşteaptă la un aflux de cetăţeni moldoveni în spaţiul Schengen, după ridicarea vizelor.

Pe de altă parte, după ce în cazul unor ţări din Balcanii de Vest - Serbia, Macedonia şi Bosnia-Herţegovina - s-a înregistrat un număr mare de cetăţeni care au profitat de relaxarea regimului de vize pentru a căuta de lucru sau pentru a beneficia de asistenţă socială în ţări precum Germania, Suedia, Belgia sau Luxemburg, autorităţile europene au introdus o clauză care permite statelor din Schengen să reintroducă vizele, în cazul în care se confruntă cu un aflux mare de persoane dintr-o anumită ţară.

Referitor la moldovenii care primesc cetăţenie română, Fajon a recunoscut că este "o chestiune sensibilă" la nivel european, dar consideră că este "o situaţie specială", dat fiind faptul că este vorba despre o recăpătare a cetăţeniei române în cazul multor moldoveni şi nu se poate face comparaţie cu cazul Maltei, care acordă cetăţenie oricui pentru o anumită sumă de bani investită în ţară.

Pe de altă parte, europarlamentarul social-democrat a condamnat recentele declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu referitor la unirea Republicii Moldova cu România.

"Viitorul Moldovei în UE nu ameninţă în niciun fel suveranitatea acesteia din urmă, în pofida declaraţiilor recente făcute de preşedintele României în legătură cu reunificarea cu România", a spus Fajon, care consideră că pe termen lung "astfel de declaraţii neinspirate" ar putea să aibă "consecinţe serioase" asupra relaţiilor dintre cele două state.

După votul de joi va urma acordul Consiliului în aprilie şi apoi publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. La 20 de zile după publicare, decizia de ridicare a vizelor va intra în vigoare.

Sursa: Gandul

 


 

Comentarii

Adauga opinie

* Nume:
* Email:
* Opinie:
* Imagine verificare:
Security Code
Imagine noua
* campuri obligatorii
Știri din România reală
Noii miniştri din guvernul Grindeanu, validaţi de preşedinte
Preşedintele Iohannis a semnat joi decretele de numire ale noilor miniştri din guvernul Grindeanu, ceremonia de depunere (...)
Dragnea: Am refuzat să supun la vot excluderea lui Chirica. Ar fi trecut cu majoritate zdrobitoare
Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, miercuri, că a refuzat să supună votului CExN excluderea lui Mihai Chirica, el (...)
Fostul judecător CCR Tudorel Toader, favorit pentru Ministerul Justiţiei. Propunerea a fost făcută de Tăriceanu
Fostul judecător al Curţii Constituţionale, Tudorel Toader, este favorit pentru ocuparea postului de ministru al Justiţiei, (...)
NATO: Criza sanitară nu trebuie să se transforme într-o criză de securitate
 NATO trebuie să evite ca criza sanitară provocată de COVID-19 să pună în pericol securitatea aliaţilor (...)
Gadgeturi pentru noua lume a coronavirusului! IT-știi români vor să ușureze munca medicilor
 De la producători de mobilă până la dezvoltatori de software AI, companiile din întreaga lume își (...)
Sondaj