PMP a părăsit, miercuri, şedinţa de plen a Senatului, în semn de protest faţă de respingerea propunerii Opoziţiei de a se introduce pe ordinea de zi o dezbatere privind declaraţia comună semnată în numele Parlamentului de preşedinţii celor două Camere, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.

 
Şi grupurile parlamentare ale PNL şi USR au părăsit, miercuri, plenul Senatului, în semn de protest faţă de poziţia comună semnată în numele Parlamentului de preşedinţii celor două Camere, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, ca reacţie la comunicatul Departamentului de Stat al SUA.
 
După o pauză de consultări între liderii grupurilor PSD, PNL, USR şi UDMR, senatorii liberali şi membrii grupului USR de la Senat au decis să părăsească sala de plen.
 
Şedinţa plenului Senatului a fost suspendată din lipsă de cvorum.
 
Senatorii PMP au fost primii care au părăsit sala de plen în semn de protest faţă de respingerea propunerii Opoziţiei de a se introduce pe ordinea de zi o dezbatere privind declaraţia comună semnată în numele Parlamentului de preşedinţii celor două Camere, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.
 
Senatorul PNL Alina Gorghiu a declarat, miercuri, că atât ea, cât şi grupul senatorial al liberalilor se simt jigniţi că nu li s-a cerut părerea în ceea ce priveşte comunicatul comun semnat în numele Parlamentului de Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu.
 
„Nu există alt loc decât plenul Senatului României unde un subiect de genul celui de ieri poate fi consultat. Nu poţi să expediezi într-un comunicat, pe care îl asumi în numele Parlamentului o poziţie, dacă nu ai discutat cu colegii. Iar eu mă simt jignită împreună cu grupul PNL că nu mi s-a cerut părărea şi vă invoc articolul din Regulamentul comun şi anume art. 13 pct. 23 spune foarte clar: <<Declaraţiile, mesajele sau alte acte cu cararcter exclusiv politic se discută în plenul reunit>>”, a susţinut Gorghiu, miercuri, în şedinţa de plen a Senatului.
 
Liderul PMP, Traian Băsescu, a declarat miercuri, în şedinţa plenului Senatului, că trebuie luat „foarte în serios” comunicatul Departamentului de Stat cu privire la legile justiţiei, precizând că acesta reprezintă „expresia neîncrederii”.
 
„S-a încercat diminuarea importanţei comunicatului Departamentului de Stat. Vreau să ştiţi că această poziţie este poziţia oficială a SUA, de la preşedintele Trump, până la orice demnitar al statului american. (..) El (n.r. comunicatul de presă) este expresia neîncrederii şi cine crede că Departamentul de Stat este o instituţie fără memorie instituţională, se înşală. La Departamentul de Stat se ştie că o comisie specială nu este în firea funcţionării Parlamentului şi când la conducerea comisiei speciale care discută legile justiţiei îl pui pe domnul Iordache, care şi-a făcut o formidabilă etichetă în februarie, nu are cum să nu apară neîncrederea din nou. De aceea, din aceste motive, vreau să atenţionez: comunicatul Departamentului de Stat trebuie luat foarte în serios, pentru că exprimă neîncredere şi, doi, resping ideea că poziţia celor doi şefi de Camere este şi poziţia mea sau a PMP”, a declarat Traian Băsescu.
 
PNL, USR şi PMP au cerut să se introducă pe ordinea de zi o dezbatere privind declaraţia comună semnată de preşedinţii celor două Camere, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, şi dată în numele Parlamentului, ca reacţie la comunicatul Departamentului de Stat al SUA. Senatorii au respins această propunere cu 46 de voturi „împotrivă” şi 25 „pentru”.
 
Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au semnat, marţi, o poziţie comună faţă de comunicatul transmis de Departamentul de Stat al SUA, transmiţând că dezbaterile, deciziile şi voturile din Parlament se desfăşoară în numele suveranităţii poporului şi nu pot face obiectul niciunei forme de presiune.
 
Statele Unite au anunţat, luni seara, că îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu modificările propuse de Comisia parlamentară specială, avertizând că măsurile riscă să afecteze acţiunile de combatere a corupţiei şi independenţa justiţiei din România.
 
„SUA constată cu îngrijorare că Parlamentul României are în vedere adoptarea de legislaţie care ar putea submina lupta împotriva corupţiei şi ar slăbi independenţa judiciară în România. Această legislaţie, propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele înregistrate de România în ultimii ani pentru construirea unor instituţii judiciare puternice, protejate de amestec politic. Îndemnăm Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei", se arată în comunicatul transmis de Departamentul de Stat al SUA.
 
 
 
Sursa: MediaFax

Comentarii

Adauga opinie

* Nume:
* Email:
* Opinie:
* Imagine verificare:
Security Code
Imagine noua
* campuri obligatorii
Știri din România reală
Noii miniştri din guvernul Grindeanu, validaţi de preşedinte
Preşedintele Iohannis a semnat joi decretele de numire ale noilor miniştri din guvernul Grindeanu, ceremonia de depunere (...)
Dragnea: Am refuzat să supun la vot excluderea lui Chirica. Ar fi trecut cu majoritate zdrobitoare
Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, miercuri, că a refuzat să supună votului CExN excluderea lui Mihai Chirica, el (...)
Fostul judecător CCR Tudorel Toader, favorit pentru Ministerul Justiţiei. Propunerea a fost făcută de Tăriceanu
Fostul judecător al Curţii Constituţionale, Tudorel Toader, este favorit pentru ocuparea postului de ministru al Justiţiei, (...)
Primele mărturii de la cei care au decis să aplice split TVA: Este haos! Este o pierdere de timp inutilă
Primele mărturii de la cei care au decis să aplice split TVA arată că sunt necesare resurse suplimentare semnificative (...)
Bugetul Camerei Deputaţilor pe anul 2018 intră, miercuri, în sesiunea de vot final a plenului
 Deputaţii îşi votează, miercuri, bugetul pentru anul viitor, proiectul adoptat luni pe articole de către (...)
Sondaj
CONTACT RAPID
Trimite un mesaj rapid direct deputatului Petru Movilă