În urma adoptării proiectului de lege depus de către Deputatul Petru Movilă, Legea 78/2014 privind activităţile de voluntariat a suferit o serie de modificări care înlesnesc accesul celor care doresc să facă voluntariat.

Începând din 2014, activitatea de voluntariat este recunoscută ca experiență profesională în specialitate, iar pentru ca acest lucru să se întâmple, organizațiile care lucrează cu voluntari trebuie să îndeplinească unele obligații, printre care întocmirea unui contract de voluntariat, eliberarea certificatelor de competență dar şi decontarea transportului, a cazării şi oferirea unei mese zilnice. Tocmai din cauza acestor considerente financiare, organizaţiile non-guvernamentale precum şi unele instituţii ale statului care doresc să lucreze cu voluntari, nu pot să încheie contracte de acest gen. De exemplu, un spital sau orice altă unitate spitalicească sau instituţie care ar dori să colaboreze cu voluntari, nu-i poate primi întrucât acestora le trebuie decontată o sumă de bani, care fie nu este inclusă în buget, fie implică o sumă semnificativă de bani. 

Şi ONG-urile întâmpină aceleaşi probleme întrucât voluntarii reprezintă baza activităţilor lor. Dat fiind faptul că legea voluntariatului îi obligă să le asigure tinerilor transport şi masă, de cele mai multe ori acestea renunţă, fiind peste bugetele de care dispun.
Prin urmare, tinerii nu pot deveni voluntari, legea în sine pierzându-şi din scop iar legea, în loc să înlesnească activitatea ONG-urilor, pune piedici în desfăşurarea unor demersuri benefice şi necesare comunităţilor locale.

Modificarea aprobată astăzi de Camera Deputaţilor este un demers logic şi care poate rezolva o serie de probleme care au apărut o dată cu intrarea în vigoare a noii legi. “Consider că trebuie lăsat la latidudinea organizaţiilor non-guvernamentale, a instituţiilor şi a voluntarilor, să stabilească, de comun acord, dacă bugetul acestora poate sau nu susţine decontarea transportului, meselor şi a cazării celor care într-adevăr doresc să ofere ajutor comunităţilor locale sau doresc să acumuleze experienţa necesară”, a explicat Deputatul Petru Movilă, iniţiatorul proiectului de lege.

Proiect de lege pentru ONG-uri si voluntari#1

Comentarii

Adauga opinie

* Nume:
* Email:
* Opinie:
* Imagine verificare:
Security Code
Imagine noua
* campuri obligatorii
Știri din România reală
Noii miniştri din guvernul Grindeanu, validaţi de preşedinte
Preşedintele Iohannis a semnat joi decretele de numire ale noilor miniştri din guvernul Grindeanu, ceremonia de depunere (...)
Dragnea: Am refuzat să supun la vot excluderea lui Chirica. Ar fi trecut cu majoritate zdrobitoare
Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, miercuri, că a refuzat să supună votului CExN excluderea lui Mihai Chirica, el (...)
Fostul judecător CCR Tudorel Toader, favorit pentru Ministerul Justiţiei. Propunerea a fost făcută de Tăriceanu
Fostul judecător al Curţii Constituţionale, Tudorel Toader, este favorit pentru ocuparea postului de ministru al Justiţiei, (...)
NATO: Criza sanitară nu trebuie să se transforme într-o criză de securitate
 NATO trebuie să evite ca criza sanitară provocată de COVID-19 să pună în pericol securitatea aliaţilor (...)
Gadgeturi pentru noua lume a coronavirusului! IT-știi români vor să ușureze munca medicilor
 De la producători de mobilă până la dezvoltatori de software AI, companiile din întreaga lume își (...)
Sondaj