Deputatul Petru Movilă şi deputat Carmen Axinie au depus astăzi, 23 noiembrie, în Camera Deputaţilor, un proiect de lege privind exercitarea profesiei de logoped. Proiectul reglementează exercitarea profesiei de logoped în România, precum şi modul de organizare şi funcţionare a organizaţiei profesionale de logopezi.
Profesia de logoped are ca principal scop prevenirea, educarea, reeducarea şi corectarea vocii sau vorbirii şi tratamentul tulburărilor limbajului oral, scris, de comunicare şi comportament adecvat la copii şi adulţi. Logopezii asigură recuperarea diferitelor tipuri de deficienţe de ordin fizic, senzorial şi intelectual prin depistare precoce, tratare şi introducere în forme de recuperare, tratament şi terapie corectivă, cît mai timpurie, adecvate diverselor logopatii. „La fiecare început de an şcolar se depistează tot mai multe cazuri de copii care au probleme de vorbire, scriere şi citire. Pînă acum, exercitarea profesie de logoped nu a fost clar reglementată astfel încît specialiştii din acest domeniu să poată să se organizeze şi să lucreze la fel ca alţi specialişti, cum sînt, de exemplu, psihilogii. Este deosebit de important ca să se prevină şi să se intervină tiimpuriu în astfel de cazuri, fiind cerinţe primordiale ale tratamentului logopedic la copii. Obligaţia cunoaşterii şi combaterii cauzelor care produc deficienţele şi handicapurile asociate comunicării prin limbajul vorbit, scris şi citit revine deopotrivă logopezilor, familiei, cât şi autorităţilor din sistemul de sănătate publică şi sistemul de învăţământ public. De aceea se impune o astfel de lege”, a precizat deputatul Petru Movilă.
Potrivit proiectului, specialiştii în logopedie, membri ai Asociaţiei Naţionale de Logopedie, vor avea dreptul să-şi exercite profesia în mod independent, într-o formă liberală de exercitare a profesiei, respectiv cabinet individual, cabinete asociate, societăţi civile profesionale sau societaţi comerciale cu răspundere limitată având ca obiect unic de activitate prestarea activităţi logopedice sau sub formă salarizată în cadrul acestora.
În sistemul public, într-un cadru instituţional, logopezii vor avea, după caz, statutul de funcţionar public, cadru didactic şi alte funcţii, potrivit prevederilor legilor speciale şi regulamentelor sau statutelor instituţiei respective, sau logoped în unităţile medicale din sistemul public de sănătate.
Logopedia este ştiinţa ce studiază vocea, vorbirea, limbajul (scris şi de calcul) şi comunicarea, domeniu complex, cu caracter interdisciplinar şi de sinteză a mai multor ştiinţe cu caracter socio-uman preocupate de studiul fenomenelor de limbaj, avînd o autonomie metodologică, strict diferenţiată de celelalte ramuri ale psihopedagogiei speciale. Ca domeniu profesional, logopedia acţionează prin integrare, incluziune, recuperare, instrucţie şi educaţie în cazul tulburărilor de limbaj care apar la vîrsta preşcolară, şcolară sau în cazul adulţilor.