Dragnea a susţinut că există un ministru interimar în persoana lui Marcel Ciolacu. „Noi acum avem un ministru la Apărare. Să nu faceţi o confuzie, ministrul interimar are absolut toate competenţele”.

 
Chestionat dacă nu trebuie să avem un ministru plin care să participe la CSAT, liderul PSD a insistat: „Poate participa şi un ministru interimar. Nu faceţi confuzia să credeţi că un ministru interimar e pasager pe acolo. Are toate competenţele stabilite de Constituţie şi de lege”.
 
„Va avea bilet de intrare la CSAT. Poate participa şi un ministru interimar fără probleme, cred că va fi primit acolo”, a spus Dragnea.
 
Pe de altă parte, Dragnea a anunţat, duminică, la Ţebea, că PSD va propune marţi un nou ministru pentru Apărare, după consultările ce vor avea loc în cadrul Biroului Permanent Naţional, subliniind că nu se poate vorbi despre o criză la Ministerul Apărării Naţionale, ”nici măcar financiară”.
 
”Marţi se va rezolva problema. (...) Nu cred şi nu văd ce criză e. La Armată este un ministru. E interimar, are toate competenţele. Marţi va fi propus un ministru plin. Nu poate să fie nicio criză. Nici măcar criză financiară, pentru că bani sunt suficienţi la ministerul Apărării. Joi-vineri deja ar trebui să fie pregătiţi să facă plăţile către angajaţi”, a declarat preşedintele PSD Liviu Dragnea, acesta fiind întrebat dacă faptul că preşedintele a convocat şedinţa CSAT joi are legătură cu situaţia de la ministerul Apărării.
 
Dragnea a mai afirmat că nu a discutat despre propunerea pentru ministerul Apărării cu ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, subliniind că nu trebuie ”să ia viză” de la niciun ambasador pentru propunerile pe care le înaintează. Dragnea a spus, în schimb, că îl va anunţa pe partenerul său de coaliţie, Călin Popescu-Tăriceanu, în legătură cu propunerea care va fi făcută de PSD, înainte de Biroul Permanent Naţional al partidului.
 
”Nu am discutat despre această propunere, pentru că nu trebuie să iau viza de la niciun ambasador pentru membrii Guvernului, dar i-am spus ambasadorului că marţi avem Birou Permanent Naţional şi va fi un ministru plin. După ce voi discuta cu colegii mei luni seara, cu prim-ministrul, înainte de Biroul Permanent al nostru, o să discutăm şi cu domnul Tăriceanu, ca să fie informat, e firesc”, a conchis Dragnea.
 
Deocamdată, în presă au fost vehiculate, pe surse, mai multe nume posibile pentru portofoliul Apărării. Printre acestea se numără preşedintele Comisiei de control SIE, Mihai Weber, care este şi vicepreşedinte al Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor, însă acesta a negat că va prelua postul ministerial, luni seara, într-o postare pe Facebook.
 
”În ultimele zile s-a vehiculat, în mass-media, că aş figura pe lista PSD ca propunere pentru funcţia de ministru al Apărării. Evident că o astfel de propunere m-ar onora însă, (...) în acest moment, nu consider că ar fi oportun să ocup o astfel de funcţie. Motivele ţin de implicarea mea în mai multe proiecte politice, atât în organizaţia PSD Gorj cât şi în Parlamentul României, proiecte care necesită întreaga mea implicare. În concluzie, nu am cunoştinţă să figurez pe o astfel de listă dar, chiar dacă acest lucru ar fi real, nu aş avea de gând să accept această nominalizare”, a scris Mihai Weber.
 
Alte nume vehiculate sunt Dorel Căprar, preşedintele Comisiei de apărare din Cameră, şi Ion Mocioalcă, secretar al aceleiaşi comisii.
 
Noul ministru al Apărării va avea un mandat deosebit de important, cantonat în jurul achiziţiilor de tehnică militară pe care ministerul le derulează.
 
Chiar în ziua demisiei lui Ţuţuianu, solicitarea României cu privire la achiziţionarea sistemului HIMARS a fost aprobată de Congresul SUA, urmând, la fel ca în cazul sistemului PATRIOT, să se înceapă discuţiile tehnice care vor configura sistemul care va intra în dotarea Armatei Române.
 
Astfel, mandatul noului ministru va debuta practic cu o vizită în SUA, care, împreună cu cea a premierului Mihai Tudose, au drept scop concretizarea aspectul strategic realizat de vizita preşedintelui Klaus Iohannis.
 
Ambasadorul României în SUA, George Maior, a anunţat, în 29 august, că în luna septembrie ministrul Apărării va efectua o vizită în SUA. „Relaţia cu SUA este la cel mai înalt nivel din istoria sa post-decembristă. Va fi o toamnă foarte interesantă. Lucrez intens la o vizită a prim-ministru Tudose în SUA. În această lună, septembrie, vine şi ministrul Apărării, sperăm că şi preşedinţii celor două Camere vor avea întâlniri cu omologii lor. Se pregăteşte şi cea mai mare misiune economică desfăşurată vreodată în România, în octombrie, cu companii americane”, a spus Maior.

Comentarii

Adauga opinie

* Nume:
* Email:
* Opinie:
* Imagine verificare:
Security Code
Imagine noua
* campuri obligatorii
Știri din România reală
Noii miniştri din guvernul Grindeanu, validaţi de preşedinte
Preşedintele Iohannis a semnat joi decretele de numire ale noilor miniştri din guvernul Grindeanu, ceremonia de depunere (...)
Dragnea: Am refuzat să supun la vot excluderea lui Chirica. Ar fi trecut cu majoritate zdrobitoare
Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, miercuri, că a refuzat să supună votului CExN excluderea lui Mihai Chirica, el (...)
Fostul judecător CCR Tudorel Toader, favorit pentru Ministerul Justiţiei. Propunerea a fost făcută de Tăriceanu
Fostul judecător al Curţii Constituţionale, Tudorel Toader, este favorit pentru ocuparea postului de ministru al Justiţiei, (...)
Primele mărturii de la cei care au decis să aplice split TVA: Este haos! Este o pierdere de timp inutilă
Primele mărturii de la cei care au decis să aplice split TVA arată că sunt necesare resurse suplimentare semnificative (...)
Bugetul Camerei Deputaţilor pe anul 2018 intră, miercuri, în sesiunea de vot final a plenului
 Deputaţii îşi votează, miercuri, bugetul pentru anul viitor, proiectul adoptat luni pe articole de către (...)
Sondaj
CONTACT RAPID
Trimite un mesaj rapid direct deputatului Petru Movilă