In cursul zilei de ieri, 25 martie, am avut onoarea de a participa, in cadrul unei ceremonii festive, la inmanarea Decoratiei Ordinului Meritul Cultural in grad de Ofiter, categoria A „Literatura”, poetului Simion Plamadeala. Distinctia a fost oferita de catre Presedintele Romaniei, Traian Basescu si oferita de catre Secretarul de stat pentru romanii de pretutindeni, Eugen Tomac.

     Evenimentul a avut loc in incinta scolii din localitatea natala a poetului, Grinauti, raionul Rascani, Republica Moldova si a reunit, deopotriva, personalitati din Romania si din Republica Moldova dar si din comunitatile romanesti din Kazahstan. 

     Printre participantii la festivitatea de premiere s-au numarat si Dorin Chirtoaca, primarul general al municipiului Chisinau, Marius Lazurca, Ambasadorul Romaniei in Republica Moldova, Mihaela Popa, senator al Parlamentului Romaniei, Ion Hadarca, deputat in Parlamentul de la Chisinau, Petru Guran, Director al Institutului Cultural Roman „Mihai Eminescu” din Chisinau, Ion Parea, presedintele raionului Rascani, Nicolae Pluskis, presedintele Societatii Culturale Romane “Dacia” din Kazahstan, Alionca Frecautan, primarul localitatii Grinauti, Ana Blandiana, poeta, Iulian Filip, poet si prozator,  Aurelian Danila, scriitor, Romulus Rusan, scriitor, Liviu Bulgaru.

      Simion Plamadeala este o figura marcanta a comunitatii romanesti din Karaganda, Kazahstan si singurul poet roman din aceasta tara.

      Pe aceasta cale doresc sa imi exprim bucuria de a participa la un astfel de eveniment, de omogiere a unui poet care, la mii de kilometri departare, nu a uitat de locurile de unde a plecat.

Simion Plamadeala, un roman care nu a uitat de unde a plecat#1

Comentarii

Adauga opinie

* Nume:
* Email:
* Opinie:
* Imagine verificare:
Security Code
Imagine noua
* campuri obligatorii
Știri din România reală
Noii miniştri din guvernul Grindeanu, validaţi de preşedinte
Preşedintele Iohannis a semnat joi decretele de numire ale noilor miniştri din guvernul Grindeanu, ceremonia de depunere (...)
Dragnea: Am refuzat să supun la vot excluderea lui Chirica. Ar fi trecut cu majoritate zdrobitoare
Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, miercuri, că a refuzat să supună votului CExN excluderea lui Mihai Chirica, el (...)
Fostul judecător CCR Tudorel Toader, favorit pentru Ministerul Justiţiei. Propunerea a fost făcută de Tăriceanu
Fostul judecător al Curţii Constituţionale, Tudorel Toader, este favorit pentru ocuparea postului de ministru al Justiţiei, (...)
NATO: Criza sanitară nu trebuie să se transforme într-o criză de securitate
 NATO trebuie să evite ca criza sanitară provocată de COVID-19 să pună în pericol securitatea aliaţilor (...)
Gadgeturi pentru noua lume a coronavirusului! IT-știi români vor să ușureze munca medicilor
 De la producători de mobilă până la dezvoltatori de software AI, companiile din întreaga lume își (...)
Sondaj