Criza francilor elvetieni a provocat nemultumiri si panica si in randul iesenilor. In urma solicitarilor pentru audiente pe aceasta tema, tin sa precizez ca exista o directiva europeana care permite consumatorilor sa-si converteasca contractul in lei.

Directiva 2014/17/UE a Parlamentului Europeana si a Consiliului privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri rezidentiale prevede posibilitatea convertirii creditelor din valuta in moneda nationala cu o marja de maximum 20% in plus sau in minus fata de  valoarea la care s-a acordat creditul. Daca Guvernul Romaniei ar transpune in legislatia romaneasca aceasta directiva, asa cum oricum este obligat sa o faca, s-ar rezolva multe dintre problemele celor care nu isi mai permit sa plateasca ratele lunare.

Directiva mai prevede si ca statele membre pot sa introduca dispozitii mai stricte in scopul de a proteja consumatorii. “Din pacate, devalorizarea leului  nu va face decat sa  creasca numarul celor care nu-si mai pot returna creditele sau o fac cu intarziere. Atunci cand te duci la banca si vrei sa iei un credit, banca iti explica faptul ca valoarea creditului nu trebuie sa treaca de 50 sau de 75 la suta din veniturile consumatorilor, in functie de banca. Insa, pe masura ce creditul se deruleaza, avem situatii in care ratele lunare ajung sa acapareze si 90 la suta din veniturile oamenilor, asa cum se intampla in cazul creditelor in franci elvetieni. Situatia mi se pare absurda si chiar daca conversia creditelor se va face raportandu-se la cursul de astazi, institutiile din domeniu ar trebui sa gaseasca o varianta ca ratele sa nu depaseasca un anumit nivel din veniturile unei familii”, a explicat deputatul Movila.

Directiva poate fi gasiti aici http://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/HTML/?uri=CELEX:32014L0017&from=EN

 

 

Solutii pentru criza francilor elvetieni#1

Comentarii

Adauga opinie

* Nume:
* Email:
* Opinie:
* Imagine verificare:
Security Code
Imagine noua
* campuri obligatorii
Știri din România reală
Noii miniştri din guvernul Grindeanu, validaţi de preşedinte
Preşedintele Iohannis a semnat joi decretele de numire ale noilor miniştri din guvernul Grindeanu, ceremonia de depunere (...)
Dragnea: Am refuzat să supun la vot excluderea lui Chirica. Ar fi trecut cu majoritate zdrobitoare
Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, miercuri, că a refuzat să supună votului CExN excluderea lui Mihai Chirica, el (...)
Fostul judecător CCR Tudorel Toader, favorit pentru Ministerul Justiţiei. Propunerea a fost făcută de Tăriceanu
Fostul judecător al Curţii Constituţionale, Tudorel Toader, este favorit pentru ocuparea postului de ministru al Justiţiei, (...)
NATO: Criza sanitară nu trebuie să se transforme într-o criză de securitate
 NATO trebuie să evite ca criza sanitară provocată de COVID-19 să pună în pericol securitatea aliaţilor (...)
Gadgeturi pentru noua lume a coronavirusului! IT-știi români vor să ușureze munca medicilor
 De la producători de mobilă până la dezvoltatori de software AI, companiile din întreaga lume își (...)
Sondaj