In ultimii ani, societatea Fortus SA a ajuns sa fie vanduta bucata cu bucata, ca toti creditorii sa-si poata recupera o parte din creante. Nimeni nu a incercat cu adevarat sa caute o cale prin care sa salveze societatea de la faliment, ba chiar toti au ajuns sa se certe pe activele acesteia.

 
DOCUMENT
 
Mai mult, creditorul principal a ajuns si el cu cutitul la os si risca sa ramana cu o gaura uriasa. Cei de la AAAS recunosc ca au probleme si ca din cauza lor, activele Fortus SA risca sa ajunga pe mana oricui. Printr-o adresa catre un deputat iesean, cei de la AAAS au recunoscut ca situatia in cazul Fortus SA este una fara iesire si ca acel colos industrial risca sa ajunga la fier vechi.
 
"Un aspect deosebit de important este acela ca, de cativa ani, conturile AAAS au fost poprite de diversi creditori ai AAAS (depunatorii de la FN1, etc) si au fost pornite actiuni de executare silita a participatiilor detinute de AAAS la diverse societati comerciale, astfel incat exista posibilitatea ca activele ajunse in patrimoniutl AAAS sa fie executate imediat de catre creditorii AAAS", au mentionat reprezentantii Autoritatii de Administrare a Activelor Statului intr-o adresa catre deputatul PMP Petru Movila.
 
Practic, problemele pe care le are AAAS se pot rasfrange oricand asupra Fortus SA Iasi, iar colosul din CUG sa ajunga pe mana unor rechini imobiliari.
 
 
Totul a plecat de la o decizie a judecatorului sindic ce a dispus aprobarea planului de reorganizare. AAAS a fost obligata sa-l puna in practica, cu riscul de a pierde sume colosale.
 
"AAAS nu a fost obligat sa-si faca treaba, ci s-a ajuns la situatia in care creditorul AAAS, avand o creanta de peste 52 milioane de euro, sa nu si-o recupereze prin realizarea operatiunii de luare in plata a unui activ a carei valoare estimata a fi egala cu cuantumul de recuperat, in conditiile in care sunt prevazute de planul de reorganizare si memorandumul aprobat, ci sa preia un activ cu o valoare mai mica si sa mai suporte si costuri suplimentare de 32 milioane euro. Cu alte cuvinte, creditorul majoritar AAAS este cel impovarat de costuri suplimentare substantiale pentru a duce la finalitate planul de reorganizare modificat, situatie ce contravine legii insolventei si nu numai", se arata in adresa Autoritatii de Administrare a Activelor Statului.
 
Creditorul principal a si dat o parte din activ pentru cateva milioane euro. Astfel, o parte din activul functional, respectiv pavilionul administrativ, a fost instrainat pentru 1,8 milioane de euro, ca unul dintre creditori sa-si primeasca banii cat mai repede. Culmea, cu toate acestea, unul din creditorii care ar trebui sa-si primeasca banii a formulat o cerere de intrare in faliment a Fortus SA pentru intarzierea achitarii sumei.
 
"Dupa aprobarea si confirmarea planului de reorganizare modificat, trebuia gasita o solutie legala pentru achitarea creantei creditorului garantat Tonescu Finance SARL (succesorul BCR in cadrul acestei proceduri), care este inscris in tabelul definitiv de creante al societatii, pentru a se putea radia in acest sens sarcinile existente ale acestui creditor asupra activului functional al societatii. Este de mentionat faptul ca pentru o creanta de circa 900.000 euro acest creditor are instituite ipoteci pe circa 90 la suta din patrimoniul societatii. Solutia identificata pentru stingerea creditorului garantat de rang I (Tonescu Finance SARL) a constat in valorificarea activului "Pavilion administrativ", care a fost vandut astfel in data de 16.02.2017, dar abia in luna septembrie 2017 administratorul judiciar a reusit plata creantei acestui creditor garantat de rang I, dar pana in acest moment nu s-a reusit radierea ipotecilor de rangul I instituite asupra patrimoniului societatii (inclusiv asupra activului functional), drept pentru care creditorul Tonescu Finance SARL a formulat cerere de intrare in procedura de faliment a societatii, care este pe rolul instantei de judecata pentru solutionare", se mai arata in adresa respectiva.
 
Strategie pe hartie
 
AAAS a aratat ca a fost formulata o strategie pentru salvarea patrimoniului Fortus SA, strategie care insa nimeni nu stie cand va fi pusa in aplicare. "Incepand cu a doua jumatate a anului 2016 si pana in luna mai 2017, AAAS a intocmit si inaintat Ministerului Economiei patru proiecte de Ordonanta de urgenta pentru reglementarea noului cadru necesar finalizarii operatiunii de dare in plata a activutui functional si transferul acestuia la Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului. Aceasta strategie a fost inserata si in noul plan de reorganizare modificat si confirmat al societatii, din februarie 2016, care prevede ca procedura reorganizarii judiciare vizeaza acoperirea pasivului societatii si totodata saturarea debitorului prin pastrarea obiectului de activitate prin preluarea activelor preluate de AAAS si transferate Ministerului Economiei Comertului si Turismului. Modificarea propusa va permite ca la finalul procedurii de reorganizare pasivul sa fie acoperit integral, iar pe de alta parte debitorul ca activ functional sa ramana in patrimoniul Ministerului Economiei Comertului si Turismului in vederea reinsertiei in circuitul economic", au mai mentionat cei de la AAAS in adresa respectiva.
 
 
Sursa: BZI
Una dintre cele mai cunoscute fabrici din Iasi a ajuns sa fie vanduta bucata cu bucata#1

Comentarii

Adauga opinie

* Nume:
* Email:
* Opinie:
* Imagine verificare:
Security Code
Imagine noua
* campuri obligatorii
Știri din România reală
Noii miniştri din guvernul Grindeanu, validaţi de preşedinte
Preşedintele Iohannis a semnat joi decretele de numire ale noilor miniştri din guvernul Grindeanu, ceremonia de depunere (...)
Dragnea: Am refuzat să supun la vot excluderea lui Chirica. Ar fi trecut cu majoritate zdrobitoare
Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, miercuri, că a refuzat să supună votului CExN excluderea lui Mihai Chirica, el (...)
Fostul judecător CCR Tudorel Toader, favorit pentru Ministerul Justiţiei. Propunerea a fost făcută de Tăriceanu
Fostul judecător al Curţii Constituţionale, Tudorel Toader, este favorit pentru ocuparea postului de ministru al Justiţiei, (...)
Primele mărturii de la cei care au decis să aplice split TVA: Este haos! Este o pierdere de timp inutilă
Primele mărturii de la cei care au decis să aplice split TVA arată că sunt necesare resurse suplimentare semnificative (...)
Bugetul Camerei Deputaţilor pe anul 2018 intră, miercuri, în sesiunea de vot final a plenului
 Deputaţii îşi votează, miercuri, bugetul pentru anul viitor, proiectul adoptat luni pe articole de către (...)
Sondaj
CONTACT RAPID
Trimite un mesaj rapid direct deputatului Petru Movilă