• Ministerul Culturii ar putea prelua Bojdeuca lui Creanga din Ticau • Deputatul PMP Petru Movila a initiat o adresa prin care cere sprijin guvernamental pentru salvarea primei case memoriale din Romania aflata intr-un stadiu avansat de degradare 

Bojdeuca scriitorului Ion Creanga din zona Ticau ar putea fi salvata. Imobilul se afla intr-un stadiu avansat de degradare, dupa ce autoritatile judetene nu au facut ani la rand nimic pentru a-l reabilita. 

De altfel, in urma cu cateva luni, Consiliul Judetean a pierdut si sansa de a reface cladirea pe fonduri europene dupa ce proiectul a fost intocmit gresit. Casa in care a locuit cel care a incantat cu povestioarele sale generatii intregi de copii a devenit o adevarata ruina. Investitiile in reabilitarea cladirii mai au de asteptat, iar cei care ar trebui sa se ocupe de acest lucru nu dau nici un semn. Toate aceste detalii au facut ca si valoarea acestui simbol al iesenilor sa ajunga sa nu mai reprezinte nimic. 

Faptul ca nu s-a investit deloc in reabilitarea cladirii face ca aceasta sa se degradeze, iar valoarea sa sa scada pe zi ce trece. In aceste conditii, parlamentarii Iasului au cerut sprijin de la Guvern pentru ca Bojdeuca lui Creanga sa fie refacuta. Deputatul PMP Petru Movila a aratat ca starea Bojdeucii este una deplorabila si ca trebuie sa se intervina urgent pentru ca primul muzeu memorial din tara sa nu se darame. 

"Primul muzeu memorial din Romania, inaugurat in 1918, se afla la un pas de a deveni istorie. In luna aprilie 2017, Bojdeuca lui Ion Creanga a pierdut sansa de a fi reabilitata cu un milion de euro din fonduri europene din cauza unei documentatii intocmite prost. Intrucat ultima reabilitare importanta a fost facut in urma cu 30 de ani, astazi, apa se inflitreaza peste tot, deteriorand obiectele din muzeu. Istoria acestei case este impresionanta si nu trebuie sa dispara. Aici a locuit si Mihai Eminescu, timp de patru luni in 1876, dar au trecut pragul si alte numeroase personalitati ale vremii, printre care elevi ai invatatorului Ion Creanga, care au devenit mai tarziu nume remarcabile ale culturii nationale", se arata in adresa deputatului Petru Movila. 

Deputatul PMP a solicitat si o serie de lamuriri din partea Ministerului Culturii pentru a se vedea ce se poate face cu Bojdeuca lui Creanga. 

"Care a fost cauza pentru care s-a pierdut finantarea pentru modernizarea Bojdeucii lui Creanga? Cine sunt responsabilii pentru acest esec si ce masuri au fost luate pentru remedierea acestei erori? Ce masuri de reabilitare se au in vedere pentru stoparea procesului de deteriorare a celui mai vechi muzeu memorial din Romania? Care sunt costurile estimate pentru acestea si cine este entitatea responsabila pentru implementarea acestui proiect? Poate prelua Ministerul Culturii Bojdeuca lui Ion Creanga si o poate include intr-un program de reabilitare?", se mai arata in adresa deputatului PMP Iasi.

 

Sursa: BZI.ro

Veste uriasa. Bojdeuca lui Creanga poate fi preluata de Ministerul Culturii#1

Comentarii

Adauga opinie

* Nume:
* Email:
* Opinie:
* Imagine verificare:
Security Code
Imagine noua
* campuri obligatorii
Știri din România reală
Noii miniştri din guvernul Grindeanu, validaţi de preşedinte
Preşedintele Iohannis a semnat joi decretele de numire ale noilor miniştri din guvernul Grindeanu, ceremonia de depunere (...)
Dragnea: Am refuzat să supun la vot excluderea lui Chirica. Ar fi trecut cu majoritate zdrobitoare
Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, miercuri, că a refuzat să supună votului CExN excluderea lui Mihai Chirica, el (...)
Fostul judecător CCR Tudorel Toader, favorit pentru Ministerul Justiţiei. Propunerea a fost făcută de Tăriceanu
Fostul judecător al Curţii Constituţionale, Tudorel Toader, este favorit pentru ocuparea postului de ministru al Justiţiei, (...)
Primele mărturii de la cei care au decis să aplice split TVA: Este haos! Este o pierdere de timp inutilă
Primele mărturii de la cei care au decis să aplice split TVA arată că sunt necesare resurse suplimentare semnificative (...)
Bugetul Camerei Deputaţilor pe anul 2018 intră, miercuri, în sesiunea de vot final a plenului
 Deputaţii îşi votează, miercuri, bugetul pentru anul viitor, proiectul adoptat luni pe articole de către (...)
Sondaj
CONTACT RAPID
Trimite un mesaj rapid direct deputatului Petru Movilă