Localizare si Componenta

   Tansa este o comuna in judetul Iasi. Este formata din satele Tansa si Suhulet. In anul 2007 comuna avea 2,997 locuitori. Are o suprafata de 3560 ha din care intravilan 464 ha si extravilan 3096 ha si se afla in extremitatea S-V a judetul Iasi. Pe teritoriul comunei Tansa se gasesc cele mai inalte dealuri din judetul Iasi (Dealul Plesa - 449 m) si unul dintre cele mai mari lacuri de acumulare pe Bahlui, cu o suprafata de 352 ha.

   Prezentare Comuna

   Actualul sat Tansa, este situat la 2 km est de statia CFR Dagata, judetul Iasi, la circa 60 km N-V de orasul Vaslui, la aproximativ 80 km S-V de orasul Iasi, la 30 km Est de orasul Roman. Este unul dintre cele mai vechi sate razasesti de prin partile acestea. Din hrisoavele existente, cercetate aflam ca între anii 1400-1469 asezarea exista cu numele de Bruduresti, care în limba slavona ar putea sa însemne vad, iar vechii romani locuitori ai Moldovei veacului XII-XIII se numeau brodnici, adica locuitori ai vadurilor; (brudina = taxa de trecere prin vaduri). Despre existenta satului Bruduresti se spune într-un uric din 1436.

   Din hrisoavele aflam de boierul Simion Tansea, care a stapanit întreaga vatra a vechiului sat Bruduresti, de la care apoi si-a luat si numele, de Tansa. Ferindu-se din calea navalitorilor, satul Bruduresti si-a schimbat vatra initiala, mutandu-se catre N-E, catre originea paraului Tansa, unde padurea existenta forma o adevarata perdea de protectie. Pe locurile bisericii vechi înca se pot vedea stejarii din vechiul codru. In decursul timpului actualei configuratii a locurilor cu o diversitate mare de forma de relief, nu i s-au alipit sau rupt alte teritorii.

   Aici sa nascut Gheorghe Macovei (n. 25 septembrie 1880, Tansa, Iasi - d. 31 mai 1969, Bucuresti) a fost un geolog roman, membru titular (1939) al Academiei Romane. A efectuat studii asupra formatiilor cretacice, zacamintelor de petrol din Romania, geologiei Dobrogei de sud si a Carpatilor Orientali. Om de stiinta emerit.

   PS Ciprian Campineanul, episcop vicar patriarhal, s-a nascut in localitatea Suhulet, judetul Iasi, la data de 19 aprilie 1965. Dupa studiile generale si cele gimnaziale, PS Sa a absolvit in anul 1987 cursurile Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Episcop Kesarie" din Buzau, ca sef de promotie. Intre anii 1988 - 1992 a urmat cursurile Facultatii de Teologie Ortodoxa "Patriarhul Justinian" din Bucuresti, urmand timp de un an de zile si cursurile Sectiei de Muzica Bizantina din cadrul Academiei de Muzica din Bucuresti.

   In anul 1992 a intrat ca frate la Manastirea Crasna si tot in acelasi an a inceput cursurile de doctorat la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Tesalonic - Grecia, pe care le-a incheiat in anul 1997, cand a devenit doctor in Teologie. In perioada 1994 - 1998 a slujit ca diacon la "Noul Chalcedon" din cadrul Mitropoliei de Edessa, Pella si Almopia - Grecia, iar intre anii 1998 - 1999 a facut studii doctorale, specialitatea Bizantinologie, la Institutul Ecumenic din Bari - Italia. A fost numit inspector eparhial in cadrul Sectorului "Biserica si Societatea" (1999 - 2000), iar apoi consilier patriarhal in cadrul aceluiasi sector (2000 - 2002).La data de 21 mai 2000 a fost hirotonit preot, iar in ziua de 22 septembrie 2002 a fost ridicat in treapta arhieriei, fiind numit episcop vicar patriarhal, functie pe care o exercita si in prezent.

   Tansa, scoala de renume

   Din cariera de pina acum, doua povesti ale elevilor i-au bucurat sufletul. „O eleva de loc din Roman a stat citiva ani la bunici si a intrat apoi prima la «Roman Voda», cel mai bun liceu din localitate. Alti doi frati gemeni de la noi au intrat primii: el la Liceul Militar, iar ea la Liceul Sanitar. Am avut mereu copii foarte buni. Numele scolii noastre s-a transformat in renume. Foarte multi copii din comunele invecinate vin la scoala la noi, chiar daca fac naveta. Mai ales din Dagita si Tibanesti", a mai spus profesorul. „Cea mai mare implinire a noastra este aceea ca avem un colectiv profesoral de elita, format din oameni ai locului. Sint foarte fericit ca am reusit sa schimbam garda. Fosti elevi de-ai nostri sint acum profesori aici. Faptul ca s-au intors inseamna ca au acceptat un sacrificiu. Regretul meu este acela ca nu-i putem titulariza pe toti, din lipsa normei", a precizat directorul Scolii Tansa, Mihai Mera. In comuna invata 195 de copii la scoala din Tansa si alti 185 la scoala din Suhuret, unul din satele din comuna. Numarul destul de redus al copiilor ii ingrijoreaza pe dascali. „Daca reforma in invatamint se va aplica negindit si prea timpuriu, va fi o lovitura puternica pentru scolile din mediul rural", este de parere directorul.

   Am strabatut inapoi drumul pe la Suhuret, localitatea aflata la cea mai mare altitudine in judet, am trecut pe linga „dealul albastru", aflat in satul Glodenii Gindului (toate casele localnicilor de pe deal sint varuite cu albastru), am coborit pe serpentine prin padure si am ajuns in Miroslava. Atunci am vazut diferenta intre curtile cu vile de aici si gospodariile sarace din Tansa, un sat unde bogatia se masoara altfel. Iar printre cei care au pus umarul la ea se afla profesorul Constantin Popa si alti dascali ai scolii.

   Obiective Turistice

   Biserica Sf. Voievozi Mihail si Gavril din Suhulet construita in jurul anului 1800

   Economie si Investitii

   Facilitati oferite investitorilor : Activitatea de olarit, ceramica de Tansa - locul I pe tara la Targul Olarilor editia 1985, Terenuri agricole pentru asociatii agricole

   Activitati economice principale : meşteşugarit, olarit, comert, dulgherie, fierarie, cioplit piatra

   Proiecte de investitii

   Constructie sala de sport prin fonduri guvernamentale, prelucrarea carnii şi a laptelui, prelucrarea legumelor şi fructelor

Știri din România reală
Noii miniştri din guvernul Grindeanu, validaţi de preşedinte
Preşedintele Iohannis a semnat joi decretele de numire ale noilor miniştri din guvernul Grindeanu, ceremonia de depunere (...)
Dragnea: Am refuzat să supun la vot excluderea lui Chirica. Ar fi trecut cu majoritate zdrobitoare
Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, miercuri, că a refuzat să supună votului CExN excluderea lui Mihai Chirica, el (...)
Fostul judecător CCR Tudorel Toader, favorit pentru Ministerul Justiţiei. Propunerea a fost făcută de Tăriceanu
Fostul judecător al Curţii Constituţionale, Tudorel Toader, este favorit pentru ocuparea postului de ministru al Justiţiei, (...)
NATO: Criza sanitară nu trebuie să se transforme într-o criză de securitate
 NATO trebuie să evite ca criza sanitară provocată de COVID-19 să pună în pericol securitatea aliaţilor (...)
Gadgeturi pentru noua lume a coronavirusului! IT-știi români vor să ușureze munca medicilor
 De la producători de mobilă până la dezvoltatori de software AI, companiile din întreaga lume își (...)
Sondaj