Localizare si Componenta

   Tibana este o comuna in judetul Iasi. Este una dintre cele mai mari comune din judetul Iasi, cu o populatie in 2007 de 7.540 locuitori si formata din zece sate: Tibana, Alexeni, Domnita, Gârbesti, Moara Ciornei, Oproaia, Poiana Manastirii, Poiana de Sus, Runcu si Vadu Vejei. Se invecineaza la nord cu comuna Madirjac, la sud cu comuna Tibanesti, la est cu comuna Mironeasa si la vest cu comunele Dagita si Stanita (jud. Neamt). Este desfasurata pe o suprafata de 7165 ha din care 3226 ha arabil, 1510 ha de padure, 1253 ha fanete / pasune, 30 ha de vie, 10 ha livezi si 1129 ha neproductiv.

   Prezentare Comuna

   Numele satului Gîrbesti (zis si Roscoaia), vine de la numele unei persoane cu numele Gîrbescu si de la boierul Rosca venit din nordul Moldovei. Acest boier român, a cumparat mosie din partea locului si s-a casatorit aici cu fiica lui C. Voinescu de la Voinesti si care a mostenit o alta parte din mosia de prin împrejurimi si unind-o cu a sotului sau au facut mosia mare a satului Gîrbesti.

   Satul Alexeni dateaza din anul 1864, dar localitatea s-a format în anul 1640 prin aducerea de cetateni iobagi pe mosia boierului Petre P.Carp. Denumirea satului – Alexeni a fost data dupa primul cetatean al satului – Alexa. Satul este legat de localitatea Tibana printr-un drum de piatra pe distanta de 5 km. Satul Alexeni se învecineaza la N cu satul Poiana Manastirii, la N-V cu satul Tibana, la V cu satul Moara Ciornei ,la S cu satul Oproaia, la E cu satul Mironeasa . Satul are o populatie de 638 de locuitori . Localitatea este recunoscuta ca fiind defavorizata , solul având proprietati defavorabile unei agriculturi eficiente. Rezultatele modeste din agricultura se datoreaza si insuficientei mijloacelor mecanizate, farâmitarii extreme ale parcelelor agricole individuale. Nivelul saraciei este foarte ridicat ,majoritatea persoanelor având un venit sub nivelul minim de trai .
   
   Aici a trait poetul Corneliu Popel care s-a nascut pe 19 ianuarie 1950, in Darabani, judetul Botosani. A debutat, ca elev de liceu, cu versuri in ziarul Zori noi, din Suceava, in anul 1965. Student la Facultatea de Filologie a Universitatii "Al.I. Cuza" din Iasi, el colaboreaza la o serie de reviste literare din Iasi si Bucuresti. Dupa absolvirea studiilor universitare si pina la sfirsitul prematur, Corneliu Popel a fost profesor de limba romana la scoala din comuna Tibana, judetul Iasi.

  A debutat editorial cu volumul Fratii mei blinzi (1974)   Cea mai mare parte a celui de al doilea volum de versuri se impune ca o apoteoza a iubirii distruse de amenintarea mortii. Elogiu intelepciunii este ultimul sau volum, care este un "elogiu al iubirii".
De altfel, poezia lui Corneliu Popel reflecta citeva teme fundamentale ale vietii: patria, iubirea, plecarea. Poetul a cristalizat un mod liric propriu de a simti, de a traduce simtirea in verb. Trecind in eternitate in urma cu un sfert de veac, pe 18 iunie 1978, la Iasi, Corneliu Popel s-a alaturat poetilor care, plecind devreme, nu imbatrinesc niciodata. "

       "Vara aceasta mi-au aparut primii peri albi.
        Scriu aceasta fraza, pruncule,
        de parca as scrie începutul unui testament.
        N-am averi nemasurate,
        Doar durerea si bucuria.
        Bucuria esti tu,
        Durerea se naste acum
        Si-mi pune sîngele pe buze.
        Cînd vei muri
        Tu sa nu o cunosti
        Aceasta-i vointa mea
        Rob al trupului care moare
        Sa stii a face pasii
        Pe tarmul ceresc
        Fara sfiala,
        Sa iubesti lumea întreaga
        Caci moartea nu poate învinge lumea."

   Situri Arheologice
   
   Cetatea de la Poiana Manastirii - 'Intre Santuri'

   La circa 3 km NE de Tibana, pe un platou foarte inalt, inconjurat de paduri, cetate traco-geto-dacica, de forma oval-prelunga, ocupand o suprafata de 10-12 ha. Intreaga incinta este inconjurata cu val si sant, ambele pastrate doar pe unele portiuni, pe altele fiind distruse prin alunecari de teren. In prezent valul are in. =2-3 m, latimea, la partea superioara = 3-4 m, la baza = 10 m. Santul, la exterior, are adancimea de 1 m si latimea de 4-6 m. Pe toata suprafata cetatii se vad resturi de locuinte distruse, unele adosate valului. Se remarca ceramica din pasta grosiera, cu cioburi pisate, dar si de calitate mai buna, precum si ceramica fina, cafenie, ce pare a fi lucrata la roata, la care se adauga fragmentele de amfore grecesti. Sunt si fragmente de vase mari, prevazute cu apucatori plate sau usor oblice. Decorul consta in brau simplu sau alveolat, uneori in ghirlanda, pornind de la partea inferioara a vasului, asemanatoare cu ceramica din cetatea de la Bazga – Raducaneni. Complexul arheologic se dateaza in sec. IV-III i.e.n.

   Economie si Investitii

   Evenimente locale :  Târgul saptamânal agro-alimentar


   Facilitati oferite investitorilor : Scutiri de impozite si taxe locale; Eliberare certificate de urbanism si autorizatii de constructii; Masuratori cadastrale

   Proiecte de investitii

   Alimentarea cu apa a localitatiilor comunei; Construirea unui centru de zi în satul Gîrbesti; Asfaltarea drumului comunal din satul Gîrbesti

Știri din România reală
Noii miniştri din guvernul Grindeanu, validaţi de preşedinte
Preşedintele Iohannis a semnat joi decretele de numire ale noilor miniştri din guvernul Grindeanu, ceremonia de depunere (...)
Dragnea: Am refuzat să supun la vot excluderea lui Chirica. Ar fi trecut cu majoritate zdrobitoare
Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, miercuri, că a refuzat să supună votului CExN excluderea lui Mihai Chirica, el (...)
Fostul judecător CCR Tudorel Toader, favorit pentru Ministerul Justiţiei. Propunerea a fost făcută de Tăriceanu
Fostul judecător al Curţii Constituţionale, Tudorel Toader, este favorit pentru ocuparea postului de ministru al Justiţiei, (...)
NATO: Criza sanitară nu trebuie să se transforme într-o criză de securitate
 NATO trebuie să evite ca criza sanitară provocată de COVID-19 să pună în pericol securitatea aliaţilor (...)
Gadgeturi pentru noua lume a coronavirusului! IT-știi români vor să ușureze munca medicilor
 De la producători de mobilă până la dezvoltatori de software AI, companiile din întreaga lume își (...)
Sondaj