Populaţie: 7.988 locuitori

   Sate:

    Ţibăneşti
    Glodenii Gândului
    Grieşti
    Jigoreni
    Răsboieni
    Recea
    Tungujei
    Vălenii

   Conacul Familiei Carp, construit în secolul XVIII şi refăcut la mijlocul secolului XIX.

   Parcul dendrologic din Tibanesti

   Euro-pubele la Tibanesti

   Cu banii de pe urma valorificarii deseurilor stranse intr-un concurs initiat cu ocazia Zilei Garzii Nationale de Mediu (GNM) vor fi achizitionate euro-pubele pentru parcul dendrologic "Petre Carp" din Tibanesti. Concursul, care a promovat un mediu mai curat si mai sanatos, impreuna cu un concurs de pictura care a avut aceleasi teme ecologice a fost organizat de catre GNM Iasi la Scoala Generala din Tibanesti, cu care se colaboreaza inca din preajma sarbatorilor de anul trecut.

   Pentru primii 3 elevi care au adunat cele mai mari cantitati de deseuri, s-au acordat premii mai mult simbolice decat materiale, motivate de lipsa fondurilor institutiei bugetare. Ziua de 12 martie a trecut ca orice zi obisnuita, nefiind primita cu mare fast si sarbatoare de catre angajatii GNM. "Ziua Garzii Nationale de Mediu este in fiecare zi, pana la urma, 365 de zile pe an din 356, nu numai in Ziua oficiala declarata printr-un ordin al Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor", a declarat Diana Croitoru, purtatorul de cuvant al GNM Iasi. Ziua a fost aleasa in urma implinirii a 90 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial a hotararii luate de catre Guvernul Romaniei de infiintare a Garzii Nationale de Mediu din anul 2001.

   Cel mai varstnic cetatean din Tibanesti, sarbatorit de politisti

   Prima zi a lunii februarie a adus cu sine un eveniment de anvergura pentru localnicii din comuna Tibanesti - a fost inaugurat punctul de lucru al Serviciului Medical de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD) Iasi si a fost aniversat cel mai varstnic satean. Punctul SMURD din Tibanesti se alatura celorlalte cinci din Raducaneni, Bivolari, Sipote, Podu Iloaiei si Harlau, care au beneficiat de ambulante noi dotate cu echipamente de prim ajutor.

   Evenimentul a coincis si cu aniversarea celui mai varstnic cetatean al localitatii: Aurel Strachinariu s-a nascut pe data de 1 februarie 1908. Astfel, la aniversarea a o suta ani de viata, au participat oficialitatile locale, precum si reprezentanti ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU), dar si ai Ministerului Sanatatii, cat si lucratori de politie. Aniversatul a primit numeroase cadouri din partea celor prezenti, constand in articole vestimentare, fructe si dulciuri.

   Festivitati traditionale la Zilele comunei Tibanesti

   Un grup important de parlamentari s-a mobilizat ieri pentru a participa la Zilele comunei Tibanesti. In timp ce pentru deputatul Petru Movila participarea la evenimente era o datorie personala, deoarece este fiu al comunei, conservatorii s-au mobilizat, deoarece la Tibanesti s-a nascut si a trait P.P. Carp, fondatorul Partidului Conservator. Astfel, din partea Partidului Conservator au participat senatorii Sabin Cutas si Radu Terinte. "Sunt mandru ca sunt fiu adoptiv al acestui sat. Tinem la acest loc deoarece aici a trait P. P. Carp, fondatorul Partidului Conservator. Gustav Eiffel a locuit aici un an la conacul familiei Carp. Aici s-a intalnit Eiffel cu un inginer roman si au discutat despre tehnica constructiilor din metal prin nituri. Dupa aceea Eiffel a dat Iasului Hotelul Traian si lumii intregi turnul Eiffel din Paris si statuia Libertatii", declarat senatorul Radu Terinte.

   Ca si fiu al comunei, deputatul democrat Petru Movila a organizat pentru copiii din Tibanesti un concurs de eseuri, "Deputat pentru o zi". Astfel, 10 copii din clasele primare si gimnaziu au premii constand in rechizite si haine de la deputatul iesean. "Am venit cu mare drag acasa. Unul dintre cantecele mele preferate este «Iarba verde de acasa, Sa ratacesti prin lume nu te lasa». Astazi (ieri - n.r.) dupa 30 de ani mi-am revazut-o pe fosta mea invatatoare", a spus Petru Movila.

   Conservatorii l-au premiat pe cel mai batran fiu al satului, Gheorghe Barca  - in varsta de 100 de ani, cu un televizor color, iar 50 de copii au primit cate 50 de carti. Sarbatorile au continuat cu concerte de cantece populare, mici, bere si vin. Copiii au sustinut spectacole chiar pe scena amplasata langa conacul lui P. P. Carp.

   Petre P. Carp

   Este trimis încă de copil la Berlin (1850) unde învaţă la "Französische Gymnasium" (Liceul Francez).

   În anul 1858 îşi ia bacalaureatul şi se înscrie la Facultatea de Drept si Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii din Bonn. În anul 1862 revine la Iaşi şi contribuie la punerea bazei societăţii Junimea (primăvara anului 1864).

   Deşi a fost numit în postul de auditor onorific la Consiliul de Stat (1865) a participat activ la îndepărtarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la conducerea României. La 11 februarie 1866 a fost numit secretar intim al Locotenenţei domneşti, iar ulterior secretar al Agenţiei diplomatice a României la Paris (mai 1867 - iulie 1867).

   Adept al ideilor "junimiste" s-a remarcat ca unul dintre fruntaşii Partidului Conservator din acea perioadă. A fost ales în numeroase rânduri deputat şi senator în Parlamentul României. A îndeplinit numeroase funcţii politice în cadrul guvernelor care au succedat la conducerea ţării după plecarea domnitorului Cuza (ministrul Afacerilor Străine, ministru Cultelor si Instrucţiunii, ministru Agriculturii, Industriei, Comerţului şi Domeniilor, ministrul Finanţelor) fiind ales de două ori preşedinte al Consiliului de Miniştri.

   A activat în cadrul diplomaţiei româneşti îndeplinind funcţiile de agent diplomatic la Viena şi Berlin (martie 1871 - aprilie 1873) şi ulterior la Roma (aprilie - octombrie 1873). În perioada noiembrie 1882 - octombrie 1884 a fost numit Trimis extraordinar şi ministru Plenipotenţiar al României la Viena. În anul 1891 gruparea "junimistă" se desprinde din cadrul Partidului Conservator şi formează Partidul Constituţional, iar Petre P. Carp este ales preşedinte. După fuziunea din 1907 a tuturor elementelor politice conservatoare din România a fost ales preşedinte al Partidului Conservator (21 aprilie 1907 - 14 mai 1913). În timpul Primului Război Mondial a fost unul dintre susţinătorii ideii de intrare a României în război alături de Puterile Centrale. A fost prim-ministru al României de două ori (19 iulie 1900 - 27 februarie 1901 şi 14 ianuarie 1911 - 10 aprilie 1912) din partea Partidului Conservator.

Știri din România reală
Noii miniştri din guvernul Grindeanu, validaţi de preşedinte
Preşedintele Iohannis a semnat joi decretele de numire ale noilor miniştri din guvernul Grindeanu, ceremonia de depunere (...)
Dragnea: Am refuzat să supun la vot excluderea lui Chirica. Ar fi trecut cu majoritate zdrobitoare
Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, miercuri, că a refuzat să supună votului CExN excluderea lui Mihai Chirica, el (...)
Fostul judecător CCR Tudorel Toader, favorit pentru Ministerul Justiţiei. Propunerea a fost făcută de Tăriceanu
Fostul judecător al Curţii Constituţionale, Tudorel Toader, este favorit pentru ocuparea postului de ministru al Justiţiei, (...)
NATO: Criza sanitară nu trebuie să se transforme într-o criză de securitate
 NATO trebuie să evite ca criza sanitară provocată de COVID-19 să pună în pericol securitatea aliaţilor (...)
Gadgeturi pentru noua lume a coronavirusului! IT-știi români vor să ușureze munca medicilor
 De la producători de mobilă până la dezvoltatori de software AI, companiile din întreaga lume își (...)
Sondaj